>
>
>
Vonkajšia strategická analýza prostredia (SWOT analýza)
Vonkajšia strategická analýza prostredia (SWOT analýza)
Silné stránky:
- dostatočná domáca surovinová základňa pre spracovanie mlieka, obilnín, cukru a hovädzieho mäsa;
- možnosť dovozu surovín zo zahraničia;
- prítomnosť nadnárodných korporácií so silným kapitálovým zázemím a financiami na modernizáciu technológií a rozširovanie výrob;
- vysoký podiel malých a stredných podnikov, ktoré okrem produkčnej výkonnosti rozvíjajú produkciu miestnych špecialít;
- tradícia výroby kvalitných potravinárskych výrobkov;
- vysoká profesijná znalosť potravinárskych výrobných technológií;
- čiastočne zlepšujúca sa finančná disciplinovanosť voči farmárom prejavujúca sa klesajúcim podielom záväzkov voči prvovýrobe;
- dostatok potenciálnych pracovných síl pre rozvoj potravinárstva v súvislosti s vysokým podielom obyvateľstva vo vidieckych a prechodných regiónoch;
- dostatočná jazyková vybavenosť mladej generácie;
- fungujúce profesijné zväzy, združenia a komory presadzujúce záujmy potravinárskeho priemyslu;
- rozvinutá sieť stredoškolského a vysokoškolského vzdelávania;
- dostatočné výrobné kapacity na produkciu potravín, na pokrytie potravinovej sebestačnosti krajiny;
- čiastočná obnova materiálno-technickej základne potravinárskych podnikov;
- na Slovensku vyrobené potraviny spĺňajú predpísané štandardy EÚ a v niektorých prípadoch spĺňajú aj prísnejšie požiadavky nad rámec legislatívy EÚ;
- vysoký stupeň úradnej kontroly potravinárskych výrobkov na trhu SR;
Slabé stránky:
- čiastočná absencia surovín z domácej produkcie, na spracovanie jatočných ošípaných, jatočnej hydiny, zeleniny a ovocia;
- ohrozenie surovinovej základne – nastupujúci trend preferencie rastlinnej prvovýroby s prevahou monokultúr (obilniny, olejniny) pred diverzifikovanou rastlinnou produkciou a živočíšnou výrobou;
- nedostatočné generovanie pridanej hodnoty spojené s vývozom agropotravinárskych surovín;
- rast opotrebovanosti DHNM;
- vysoká hmotná a morálna opotrebovanosť strojového vybavenia;
- nedostatočný objem finančných zdrojov pre permanentnú modernizáciu spracovateľských kapacít a obnovu materiálno-technickej základne potravinárskych podnikov;
- vysoká finančná náročnosť pre zavedenie moderných technológií;
- veľké rezervy v modernizácii a technologickom vybavení potravinárskeho priemyslu;
- nedostatočné výdavky na výskum a vývoj a jeho nedostatočná prepojenosť na potravinársky priemysel;
- nedostatočná inovatívnosť potravinárskych výrobkov;
- vysoká nákladovosť výnosov;
- nízka výkonnosť spracovateľského priemyslu prejavujúca sa výrazne obmedzeným produkčným potenciálom a pomalým rastom produktivity práce z pridanej hodnoty, ktorý nie je dostatočne vyvolaný technologickým pokrokom, ale závisí priamo úmerne na vývoji počtu zamestnancov;
- nízke využitie existujúcich výrobných kapacít;
- klesajúci podiel potravinárskeho priemyslu na HDP;
- vysoká závislosť potravinárskeho sektora na obchodných reťazcoch;
- slabá vyjednávacia pozícia potravinárskeho priemyslu s odberateľmi hotových výrobkov (obchod);
- nízka konkurencieschopnosť slovenských výrobkov na domácom a zahraničnom trhu;
- nízka investičná aktivita v potravinárstve;
- absencia systematického financovania práce so spotrebiteľmi zo štátneho rozpočtu – nedostatok finančných prostriedkov na pravidelnú aktívnu propagáciu domácej potravinárskej produkcie;
- absencia marketingových stratégií v malých a stredných podnikoch z dôvodu nedostatku zdrojov;
- nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v potravinárstve, vrátane nevhodnej vekovej štruktúry;
- nízky záujem mladých ľudí o prácu v potravinárskom odvetví;
- veľké rozdiely vo výške priemernej mzdy v potravinárstve s hospodárstvom vo všeobecnosti;
- absencia poradenských služieb v potravinárstve, napr. neexistencia siete poradcov pre potravinársky priemysel ohľadom využívania prostriedkov z Programu rozvoja vidieka;
- nedostatočná úroveň odbornej prípravy v oblasti podnikateľských zručností;
- nedostatočné využívanie možností poradenstva na zvýšenie príjmov potravinárskych podnikov;
- absencia uceleného systému ďalšieho vzdelávania v potravinárstve;
- nedostatok dobrých príkladov z domácej i zahraničnej praxe a absencia systematického financovania vzdelávaco-poradenskej činnosti v oblasti potravinárstva zo štátneho rozpočtu;
- chýbajúce odbytové združenia potravinárskej produkcie;
- náročnosť a komplexnosť potravinárskej legislatívy a hrozba vysokých pokút za porušenie potravinárskych predpisov sú odstrašujúcim faktorom pre vznik nových potravinárskych podnikov;
- zásadný pokles podielu slovenských výrobkov na trhu SR;
Príležitosti:
- stimulácia rastu pridanej hodnoty v rozhodujúcich potravinárskych odboroch prostredníctvom zvyšovania ekonomickej efektívnosti a predajnej výkonnosti;
- zvýšenie podnikových výdavkov na výskum a vývoj;
- rozvoj marketingových stratégií;
- zlepšenie štruktúry produkcie v prospech moderných spotrebných trendov;
- rozšírenie portfólia výroby a jej sortimentu;
- vývoj nových, špeciálnych inovovaných produktov vrátane bioproduktov;
- rozvoj malých a stredných podnikov, ktoré sú nositeľmi regionálnej diferenciácie výrobkov, t.j. miestnych špecialít;
- rozvoj regionálnych značiek;
- voľné výrobné kapacity vhodné na operatívne rozšírenie výroby;
- permanentné vzdelávanie zamestnancov;
- možnosti zavedenia zjednodušeného zamestnávania a príležitostného zamestnávania;
- vyššia špecializácia výroby vo veľkých podnikoch, profitovanie z výnosov z rozsahu;
- zvýšenie exportu produktov s vysokou pridanou hodnotou;
- investície do modernizácie a inovácií;
- zmodernizované vybavenie, zavádzanie inteligentných technológií, kooperatívnych robotov, zavádzanie technológií šetrných k životnému prostrediu;
- zlepšenie spotrebiteľskej orientácie na domáce potravinárske výrobky;
- zvýšenie spotrebiteľského patriotizmu a dopytu po domácich výrobkoch;
- rozvoj alternatívnych odbytových kanálov založených na priamom predaji spotrebiteľovi na regionálnej forme predaja a skrátených regionálnych odbytových reťazcoch, a na zvýšení dodávok v rámci sektoru súkromného i inštitucionálneho verejného stravovania;
- rozvoj internetového predaja a propagácie potravín;
- zvyšujúci sa dopyt po výrobkoch pre osobitné výživové účely vrátane potravín pre spotrebiteľov trpiacich na potravinové alergie a intolerancie;
- zvýšenie informovanosti o systémoch kvality potravín v SR;
- nárast spotreby kvalitných slovenských potravín;
- možnosť prieniku na nové trhy aj mimo krajín Európskej únie;
- vzdelávanie spotrebiteľov – zvýšenie záujmu o kvalitné, regionálne potraviny so špeciálnymi hodnotami súvisiacimi so zdravím;
- zavedenie podpôr potravinárskych výrobkov vyrábaných v SR v rámci systémov Politiky kvality EÚ;
- lepšia informovanosť spotrebiteľa o problematike a rizikách afrického moru ošípaných a o kvalite a bezpečnosti potravín v širšom zmysle;
- zníženie potravinového odpadu;
- záujem médií a spotrebiteľov ohľadom kvality potravín a potravinovej sebestačnosti SR;
- vládna podpora vzdelávacích, vedecko-výskumných, informačných a inovačných aktivít a programov, zvýšenie vzdelanosti a vytvorenie nových pracovných miest s pridanou hodnotou (vyššia kvalifikácia) v danej oblasti;
- integrácia prvovýrobcov a spracovateľov na zlepšenie ich vyjednávacej pozície voči tretiemu článku potravinovej vertikály, ktorým je obchod;
- rast spoločenskej objednávky po kvalitných potravinách vyrobených na Slovensku s nízkou uhlíkovou stopou;
- rozvoj nových foriem finančnej pomoci pre rozvoj a obnovu materiálno-technickej základne potravinárskych podnikov, napr. cez systém zvýhodnených úverov;
- posilnenie atraktivity sektora cez systém znížených odvodov na zamestnancov potravinárskeho sektora;
- štátna finančná pomoc na zavádzanie inovácií v oblasti obalových technológií;
- zabezpečenie systematického celoživotného vzdelávania (kvalitu a kontinuitu celého procesu);
- prenos výsledkov vedy a výskumu do praxe;
- rozvoj vzdelávania a poradenstva v potravinárskom priemysle.
Ohrozenia:
- odchod nadnárodných korporácií kvôli meniacemu sa makroekonomickému prostrediu;
- efektívnejšia potravinárska veľkovýroba v iných členských krajinách EÚ s nižšími mzdovými nákladmi;
- disproporcia v štátnej pomoci členských štátov do spracovateľského potravinárskeho odvetvia;
- nedostatok vlastného finančného kapitálu a prostriedkov z verejných zdrojov na prispôsobenie sa novým požiadavkám odberateľov v súvislosti s ochranou životného prostredia a welfare zvierat;
- dominantný vplyv obchodných reťazcov na výber dodávateľa a zmluvné podmienky predaja;
- ukončenie výroby časti malých a stredných podnikov z dôvodu insolventnosti;
- rast objemu štandardnej produkcie na úkor produkcie vyššej kvality s následným poklesom tržieb vytvára riziko neuspokojivej investičnej aktivity pre rozvoj odvetvia;
- rýchly vývoj technológií môže viesť k ich rýchlemu morálnemu opotrebeniu a permanentnej potrebe investovania do najmodernejších technológii;
- nedostatočná prepojenosť učňovského školstva a vysokých škôl s podnikmi;
- odchod kvalifikovaných pracovníkov z niektorých potravinárskych odvetví do lepšie platených sektorov;
- zvyšujúci sa vekový priemer zamestnancov v potravinárskych podnikoch a nízky podiel prílevu novej pracovnej sily do potravinárskeho odvetvia do 35 rokov;
- nevytváranie vhodných podmienok na stabilizáciu zamestnancov v potravinárskom sektore, pokračujúci dynamickejší rast miezd v iných odvetviach môže prispieť k odčerpaniu kvalifikovaných pracovných síl z potravinárstva;
- nízky záujem absolventov škôl s potravinárskym zameraním pracovať v potravinárskom odvetví;
- zníženie konkurencieschopnosti v súvislosti s nedostatočným tempom modernizácie a inovácie a nedostatočnou úrovňou odbornosti a informovanosti;
- variabilita dostupnosti širokého spektra profesií s vyššími príjmami a pretrvávajúca mzdová disparita medzi odvetvím potravinárstva a ostatnými odvetviami národného hospodárstva;
- výrazný vplyv volatility cien (pri vstupoch i výrobkoch) na podnikanie v potravinárstve;
- permanentné vytláčanie domácej produkcie importom z dôvodu jej nízkej konkurencieschopnosti;
- pretrvávajúca slabá kúpyschopnosť obyvateľstva a uprednostňovanie potravín s nízkou cenou na úkor kvality;
- nedostatočný vstupný kapitál mladej populácie na začiatok podnikania v potravinárstve;
- finančná podpora do potravinárstva ovplyvnená protichodnosťou cieľov (požiadavkou rastu produkčných ukazovateľov s hlavným parametrom rastu produktivity práce a na druhej strane požiadavkou na zvyšovanie zamestnanosti);
- nízka výkonnosť potravinárstva prejavujúca sa výrazne obmedzeným produkčným potenciálom a pomalým rastom produktivity práce z pridanej hodnoty, ktorý nie je dostatočne vyvolaný technologickým pokrokom, ale závisí nepriamo úmerne na vývoji počtu zamestnancov;
- zníženie podielu slovenských agropotravinárskych výrobkov v obchodnej sieti SR;
- prehlbujúce sa saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami;
- ohrozenie z dôvodu volatility trhu (pri niektorých potravinárskych produktoch);
- nepriaznivý scenár v súvislosti s pandémiou COVID-19, ohrozenie zdravia populácie a z toho plynúce opatrenia (najmä ekonomického a hygienického charakteru), ktoré vplývajú na odvetvie.