Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Charakteristika a rozdelenie druhov cukrárskych ciest a hmôt (tuhé cestá, odpaľovaná hmota, šľahané hmoty, jadrové hmoty, medovníkové a perníkové cestá, lístkové cestá, trená drezírovacia hmota).
Charakteristika tuhých ciest, určenie typických surovín, spôsob prípravy (miesením, šľahaním, kombináciou šľahania a miesenia). Druhy tuhých ciest (linecké, vaflové, trené drezírovacie, slané tuhé cestá). Spôsob spracovania (vaľkaním ručne valčekom, rozvaľovaním na rozvaľovacom stroji, ručne striekaním drezírovacím vreckom, drezírovacím strojom). Tradičné výrobky z tuhých ciest, (linecké a čajové pečivo, zázvorníky, výrobky z treného drezírovacieho cesta rôznych tvarov, napr. paličky, venčeky, srdiečka a pod.).
Charakteristika odpaľovanej hmoty, určenie typických surovín, spôsob prípravy (teplou cestou z čerstvých surovín alebo z instantnej zmesi). Správny spôsob spracovania (dodržiavanie teplôt surovín, riedenie odpaľovanej hmoty, tvarovanie ručne striekaním drezírovacím vreckom alebo drezírovacím strojom). Tradičné výrobky z odpaľovanej hmoty (veterníky, venčeky, banániky, labute).
Charakteristika šľahanej hmoty, výber a úprava typických surovín, spôsob prípravy.
Rozdelenie šľahaných hmôt: ľahké šľahané hmoty, nahrievané šľahané hmoty, ťažké šľahané hmoty, šľahané hmoty z rýchlošľahacích prípravkov, špeciálne šľahané hmoty.
Ľahké šľahané hmoty - výber a úprava typických surovín, šľahanie žĺtkovej a bielkovej hmoty,
zmiešanie hmôt a primiešanie múky, tvarovanie ľahkej šľahanej hmoty. Typické polotovary a výrobky (piškóty, buflery, pláty, tortový korpus).
Nahrievané šľahané hmoty - výber a úprava typických surovín, nahrievanie, šľahanie, miešanie hmoty s múkou, pridávanie prísad, tvarovanie nahrievanej šľahanej hmoty. Typické polotovary a výrobky (pláty, korpusy).
Ťažké šľahané hmoty - výber a úprava typických surovín, miešanie tuku s cukrom a pridávaním vajec, miešanie hmoty s prísadami a tvarovanie ťažkej šľahanej hmoty. Typické polotovary a výrobky (korpusy).
Šľahané hmoty z rýchlošľahacích prípravkov - výber a úprava typických surovín, príprava šľahanej hmoty z rýchlošľahacích prípravkov a tvarovanie. Typické polotovary a výrobky (piškóty, buflery, pláty, korpusy).
Speciálne šľahané hmoty - výber a úprava typických surovín, príprava snehovej hmoty, pridávanie ostatných surovín, tvarovanie, sušenie alebo pečenie. Typické polotovary a výrobky štafetky, laskonky, vaničky).
Charakteristika jadrovej hmoty, výber a úprava typických surovín na spracovanie hmoty, spôsob prípravy, správna teplota hmoty, tvarovanie alebo striekanie hmoty, sušenie alebo pečenie. Typické polotovary a výrobky (korpusy na parížske rohlíčky, marokánky, jadrové trubičky a kornútky).
Charakteristika medovníkových a perníkových ciest, výber a úprava typických surovín na spracovanie, opis medu a jeho využitie vo výrobe, príprava vykrajovačiek, foriem a šablón, miesenie a odležanie cesta, tvarovanie, pečenie a zdobenie. Typické polotovary a výrobky (medovníkové cesto, príležitostné medovníky na Vianoce a Veľkú noc, perníky).
Charakteristika lístkových ciest (kysnuté a nekysnuté), výber a úprava typických surovín na spracovanie, príprava vodového cesta, balenie tuku do vodového cesta, rozvaľovanie, prekladanie cesta, tvarovanie výrobkov, pečenie. Typické polotovary a výrobky (lístkové cesto, trubičky, šatôčky, tyčinky, koláčiky, pľundrové výrobky).
Charakteristika trenej hmoty, výber a úprava typických surovín na spracovanie, príprava hmôt s vyšším obsahom tuku z tradičných surovín, alebo z múčnych zmesí a rýchlošľahacích prípravkov. Spôsob spracovania ručne striekaním drezírovacím vreckom alebo drezírovacím strojom, naplnením do pripravených foriem, pečenie. Typické polotovary a výrobky (trené bábovky, biskupský chlebíček, čokoládový chlebíček).
Perspektíva: Aktuálna