Psychoterapeut

PsychoterapeutPsychoterapeut je samostatný odborný pracovník, ktorý sa zaoberá liečbou psychických porúch a stavov, ktoré súvisia s prekonávaním životných kríz, s traumatizáciou, vonkajšími a vnútornými konfliktami a situáciami, ktoré prinášajú jedincovi stavy utrpenia a psychosomatického diskomfortu. Psychoterapeut vytvorením bezpečného a dôverného prostredia umožňuje pacientovi/klientovi, aby svoju pozornosť obrátil k vnútornému prežívaniu a pomohol k hlbšiemu sebapoznaniu a lepšiemu porozumeniu svojho správania sa. Metodologicky je psychoterapia postavená na interakcii medzi pacientom/klientom a psychoterapeutom (individuálna psychoterapia) alebo viacerými pacientmi/klientmi a psychoterapeutom/psychoterapeutmi (skupinová psychoterapia) na účely liečby psychických porúch a stavov utrpenia a psychosomatického diskomfortu, pričom metódy, ktoré jednotliví psychoterapeuti používajú, závisia od psychoterapeutického smeru (1. psychodynamický/analytický, 2. humanistický, 3. kognitívno-behaviorálny),...
viac...
Sektorová rada
Sektorová rada pre zdravotníctvo, sociálne služby
Kód/revízia
496722/1
Garant
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR
Alternatívne názvy
ENPsychotherapist
DEPsychotherapeut
Odporúčaná úroveň vzdelania
T ?
SKKR
Úroveň 7
EKR
Úroveň 7
ISCED 2011
767
Regulácie
Výkon tohto zamestnania je regulovaný nasledovnými právnymi predpismi:
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z.z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností v znení neskorších predpisov
Zákon č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
Výnos Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 12422/2010 - OL, ktorým sa ustanovujú minimálne štandardy pre špecializačné študijné programy, minimálne štandardy pre certifikačné študijné programy a minimálne štandardy pre študijné programy sústavného vzdelávania a ich štruktúra
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Certifikát o odbornej spôsobilosti na výkon certifikovanej pracovnej činnosti v zdravotníckom povolaní lekár: psychoterapia (nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z.z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností v znení neskorších predpisov - § 3 ods. 3)
Certifikát o odbornej spôsobilosti na výkon certifikovanej pracovnej činnosti v zdravotníckom povolaní psychológ: psychoterapia (nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z.z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností v znení neskorších predpisov - § 56 ods. 3)
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax vyžaduje právnym predpisom
Poznámka: Na výkon povolania psychoterapeut v zdravotníckom povolaní lekár sa vyžaduje odborná prax v rozsahu potrebnom na získanie diplomu o špecializácii špecializačným štúdiom v špecializačnom odbore psychoterapia, ktorým sa preukazuje odborná spôsobilosť na výkon špecializovaných pracovných činností podľa zákona č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 33 ods. 4) a nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z. z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností v znení neskorších predpisov (§ 2 ods. 8).

Na výkon povolania psychoterapeut v zdravotníckom povolaní psychológ sa vyžaduje odborná prax v rozsahu potrebnom na získanie špecializácie v niektorom zo špecializačných odborov uvedenej v Prílohe č. 3 písm. P písm. a) a certifikátu v certifikovanej pracovnej činnosti podľa bodu 3 písm. b).

Podľa nariadenia vlády č. 296/2010 Z. z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností v znení neskorších predpisov: Špecializačné štúdium v jednotlivých zdravotníckych povolaniach sa uskutočňuje v špecializačných odboroch s minimálnou dĺžkou trvania uvedenou v prílohe č. 3. Špecializačné štúdium sa uskutočňuje v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času; pri kratšom ako ustanovenom týždennom pracovnom čase sa dĺžka špecializačného štúdia primerane predlžuje (§ 72 ods. 1 a 2).
ISCO-08
2634
SK ISCO-08
2634010
ESCO
1019
SK NACE Rev. 2
Q86
CPA 2015
Q86
Príslušnosť k povolaniu
2634010

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
7
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
7
Matematická gramotnosť
7
Digitálna gramotnosť
7
Mediálna gramotnosť
7
Environmentálna gramotnosť
7
Ekonomická a finančná gramotnosť
7
Občianske kompetencie
7
Zdravotná gramotnosť
7
Sociálne kompetencie
7
Osobnostné a emocionálne kompetencie
7
Schopnosť učiť sa
7

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
V
Vodcovské schopnosti
P
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
V
Podnikavosť
P
Analytické myslenie
V
Kritické myslenie
V
Strategické a koncepčné myslenie
P
Telesná zdatnosť
E
Manuálna zručnosť
E
Talent
E
Tvorivosť (kreativita)
P

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
autosupervízia
Príznak: Sektorová(20) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
psychopatológia
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Psychopatológia (diagnostické systémy, klasifikácia psychických a psychosomatických porúch, Indikácie/kontraindikácie psychoterapie pri jednotlivých poruchách); Základy psychotraumatológie (koncept traumy, techniky konfrontácie s traumou); Terapeutický vzťah (vzťah a jeho úrovne, podmienky terapeutického procesu); Špecifiká individuálnej, párovej, rodinnej a skupinovej psychoterapie, spolupráca psychoterapeutov.
Perspektíva: Aktuálna
7
sociálne a kulturologické otázky vo vzťahu k psychoterapii
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Chápanie sociálnych otázok vo vzťahu ku psychoterapii. Možnosti chýb v psychoterapii; Typické chyby v úvodnom kontakte, v prebiehajúcej terapii, pri ukončovaní terapie; Kritéria úspešnosti alebo neúspešnosti v psychoterapii.
Perspektíva: Aktuálna
7
teória zmeny v terapeutickom procese
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Vstupné interview; Osobná, rodinná, pracovná anamnéza; Formovanie cieľov psychoterapie z pohľadu klienta a z pohľadu terapeuta; Terapeutický plán; Špecifické prejavy a ich spracovanie v priebehu psychoterapie; Ukončenie terapie; Hodnotenie efektu terapie.
Perspektíva: Aktuálna
7
prehľad psychoterapeutických systémov
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Prehistória psychoterapie; Vznik psychoanalýzy; Vznik dynamickej psychoterapie; Začiatky behaviorálnej psychoterapie; Humanistická psychoterapia a existencialistické smery; Kognitívne behaviorálna psychoterapia; Integratívna verzus eklektívna psychoterapia; Predmet psychoterapie z pohľadu rôznych škôl; Smery v psychoterapii.
Perspektíva: Aktuálna
7
supervízia v psychoterapii
Príznak: Sektorová(23) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
špecifické teoretické vedomosti podľa vybraného psychoterapeutického smeru
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Špecifické teoretické vedomosti zamerané na históriu daného psychoterapeutického smeru, na teóriu psychoterapeutického procesu, indikácie jednotlivých metód a na špecifické metódy využívané v konkrétnom psychoterapeutickom smere. Teória tvorby kazuistík.
Perspektíva: Aktuálna
7
teória psychického vývinu človeka
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Vývinová psychológia človeka (vývinové štádiá, kognitívny vývin, emocionálny vývin, Interpersonálny vývin); Rané vývinové štádiá a koncept vzťahovej väzby; Biografická anamnéza; Konceptualizácia psychoterapeutického prípadu; Štruktúry osobnosti; Obranné mechanizmy.
Perspektíva: Aktuálna
7
právne predpisy z oblasti ochrany osobných údajov v informačných systémoch
Príznak: Sektorová(21) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
evolúcia človeka
Príznak: Sektorová(20) ?
Špecifikácia: Teória psychického vývinu človeka (vývinové štádiá, kognitívny vývin, emocionálny vývin, Interpersonálny vývin); Rané vývinové štádiá a koncept vzťahovej väzby; Biografická anamnéza; Konceptualizácia psychoterapeutického prípadu; Štruktúry osobnosti; Obranné mechanizmy.
Perspektíva: Aktuálna
7
základy komunikácie, komunikačné zručnosti, metódy alternatívnej komunikácie
Príznak: Sektorová(20) ?
Špecifikácia: Verbálne a neverbálne komunikačné zručnosti s dôrazom na načúvanie a empatický prístup ku klientom. Riešenia krízových situácií a konfliktov.
Perspektíva: Aktuálna
7
teória intervencie a hodnotenie efektu psychoterapie
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Výskum v psychoterapii; Legislatíva SR ohľadom ďalšieho vzdelávania a certifikačných programov, význam supervízie vo výcviku a sústavnom vzdelávaní.
Perspektíva: Aktuálna
7
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
7

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
rešpektovanie pravidiel ochrany osobných údajov v súlade s platnou legislatívou
Príznak: Sektorová(22) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
ovládanie základných znalostí z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásad bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
7
vypracovanie plánu terapie
Príznak: Sektorová(23) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
vyhodnocovanie účinnosti poskytnutej pomoci
Príznak: Sektorová(20) ?
Špecifikácia: Vyhodnocovanie účinnosti poskytnutej psychoterapeutickej intervencie.
Perspektíva: Aktuálna
7
vypracovanie kazuistiky klienta
Príznak: Sektorová(20) ?
Špecifikácia: Vypracovanie podrobnej kazuistiky.
Perspektíva: Aktuálna
7
vedenie dokumentácie prípadu
Príznak: Sektorová(23) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
stanovenie diagnózy
Príznak: Sektorová(23) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
využívanie metód vybraného psychoterapeutického smeru
Príznak: Sektorová(23) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
vyžívanie rôznych techník autosupervízie
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Analýza nahrávok, videozáznamov, vlastných záznamov zachytávajúcich pocity, myšlienky, správanie, postupy a pod.
Perspektíva: Aktuálna
7
vedenie vstupného rozhovoru
Príznak: Sektorová(23) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
konštruktívne riešenie krízových situácií a konfliktov
Príznak: Sektorová(23) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
vedenie terapeutických skupín
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Práca so skupinovou dynamikou, rôzne štýly vedenia skupiny.
Perspektíva: Aktuálna
7

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Zamestnanie nemá vytvorenú verziu štandardu pre SZČ.

Pracovné prostriedky

Kancelárske prostriedky
Kancelárske potreby (perá, zošity, bloky a ostatné kancelárske potreby)
Kancelárska technika malá (tlačiarne, faxy, skenery, telefóny, kalkulačky, stroje na úpravu dokumentov, prezentačná technika)
IT výpočtová technika (počítače, úložisko dát, káble a konektory, klávesnice, myši, software...)
Zdravotnícke a lekárske pomôcky
Terapeutické pomôcky
Tlačoviny, textové dokumenty
Odborná literatúra
Pracovný odev, obuv a osobné ochranné pracovné pomôcky
Ochrana dolných končatín (obuv, chrániče, podložky)
Ochrana trupu a brucha (vesty, plášte, zástery, pásy)
Telo ako pracovný prostriedok
Hlas (umelecký hlasový prejav, napr. moderátor, spevák, dabovač)

Profil práce

Charakter činností
Odborné nemanuálne práce ?
Špecializované, tvorivé a vývojové práce ?

Postup práce
Rámcovo vymedzený postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Bez vedenia ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Mimoriadna zodpovednosť, prípadné straty sú rozsiahle a s vážnymi následkami (s dlhodobým dopadom) ?

Inovácie

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.