Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Kuchár/Kuchárka

Kuchár/KuchárkaKuchár/Kuchárka pripravuje teplé a studené jedlá podľa receptúr a technologických postupov, podieľa sa na zostavovaní menu a jedálnych lístkov a zabezpečuje plynulý chod kuchynskej prevádzky. Zodpovedá za príjem, kontrolu a skladovanie surovín, dodržiava zásady hygieny potravín, BOZP, HACCP a zabezpečuje dohľadateľnosť surovín počas celého výrobného procesu. Využíva moderné technologické a digitálne zariadenia – konvektomaty, multifunkčné panvice, indukčné systémy, vákuové a nízkoteplotné technológie (sous-vide), šokové chladiče a digitálne nástroje (HACCP aplikácie, ERP/POS systémy, databázy receptúr a alergénov). Sleduje údaje o teplotách, výťažnosti a food coste a využíva dáta na optimalizáciu výroby. Uplatňuje zásady udržateľnosti – plánuje výrobu s cieľom minimalizovať odpad, zodpovedne nakladá s potravinami, energiou a vodou, triedi odpady a uprednostňuje lokálne a sezónne suroviny. V práci pred hosťom (live cooking, prezentácia jedál) dbá na kultivované vystupovanie, esteti...
viac...
Sektorová rada
Sektorová rada pre obchod, marketing, gastronómiu a cestovný ruch
Kód/revízia
26458/5
Garant
Republiková únia zamestnávateľov
Alternatívne názvy
ENLine chef
ENLine cook
ENPantry chef
ENStation chef
FRChef de partie
FRDemi chef de partie
SKBufetový kuchár/kuchárka
SKEventový kuchár/kuchárka
SKHlavný kuchár/kuchárka
SKPolievkár
SKPomocný kuchár/kuchárka
SKRaňajkový kuchár/kuchárka
SKSamostatný kuchár/kuchárka
SKSmenový kuchár/kuchárka
Odporúčaná úroveň vzdelania
H
SKKR
Úroveň 3
EKR
Úroveň 3
ISCED 2011
353
ISCED rozšírenie
353
Regulácie
Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom.
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax odporúča v období 12 mesiacov.
Poznámka: Odporúčaná dĺžka praxe po skončení vzdelávania. Môže byť skrátená v prípade absolventov duálneho vzdelávania.
ISCO-08
5120
SK ISCO-08
5120000
ESCO
1890
SK NACE Rev. 2
I56
CPA 2015
I56
Príslušnosť k povolaniu
5120000

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
3
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
3
Matematická gramotnosť
3
Digitálna gramotnosť
3
Mediálna gramotnosť
3
Environmentálna gramotnosť
3
Ekonomická a finančná gramotnosť
3
Občianske kompetencie
3
Technická gramotnosť
3
Zdravotná gramotnosť
3
Sociálne kompetencie
3
Osobnostné a emocionálne kompetencie
3
Schopnosť učiť sa
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
P
Vodcovské schopnosti
E
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
E
Strategické a koncepčné myslenie
E
Telesná zdatnosť
P
Manuálna zručnosť
P
Tvorivosť (kreativita)
E

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
zásady vedenia pracovného kolektívu
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať princípy vedenia pracovného tímu a organizácie práce v kuchyni. Vie vysvetliť úlohu komunikácie, motivácie a hodnotenia výkonu. Vie rozlíšiť základné pracovnoprávne a bezpečnostné povinnosti vedúceho pracovníka.
Perspektíva: Aktuálna
3
metodika a postupy na riadenie a kontrolu technických a technologických procesov výroby, údržby a opráv
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať technologické procesy výroby pokrmov a ich kontrolné body. Vie vysvetliť význam štandardných operačných postupov (SOP) a ich úlohu pri zabezpečení kvality. Vie rozlíšiť odchýlky v technologických procesoch a vysvetliť spôsoby ich prevencie a riešenia.
Perspektíva: Aktuálna
3
hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať právne predpisy a hygienické požiadavky pre manipuláciu s mäsom, rybami, vajcami a výrobkami živočíšneho pôvodu. Vie vysvetliť zásady skladovania, prípravy a výdaja týchto potravín v súlade s platnou legislatívou.
Perspektíva: Aktuálna
3
metódy uskladnenia a manipulácie s potravinami
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie vysvetliť zásady skladovania potravín podľa systému FIFO a FEFO. Vie charakterizovať teplotné, vlhkostné a hygienické limity pre rôzne druhy potravín. Vie rozlíšiť druhy skladovacích priestorov a opísať zásady ich údržby. Vie vysvetliť opatrenia proti kontaminácii a škodcom.
Perspektíva: Aktuálna
3
hygiena potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vie vysvetliť zásady osobnej, prevádzkovej a potravinovej hygieny. Vie charakterizovať princípy systému HACCP a teplotného reťazca. Vie rozlíšiť typy krížovej kontaminácie a vysvetliť jej riziká. Vie opísať zásady hygieny pracovného prostredia, nástrojov a pomôcok.
Perspektíva: Aktuálna
3
technologické postupy a procesy zabezpečujúce kvalitu a zdravotnú bezpečnosť potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať technologické postupy prípravy teplých a studených jedál, mäsitých a bezmäsitých pokrmov, cukrárenských výrobkov a dietetických jedál. Vie vysvetliť zásady dodržiavania receptúr a opakovateľnosti kvality. Vie rozlíšiť základné technologické fázy a ich význam pre výslednú kvalitu jedla.
Perspektíva: Aktuálna
3
senzorické požiadavky na posudzovanie surovín, potravín, polotovarov a hotových jedál
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vie vysvetliť význam senzorickej analýzy pri kontrole kvality jedál. Vie charakterizovať základné senzorické znaky (vzhľad, vôňa, chuť, textúra). Vie rozlíšiť odchýlky v kvalite surovín a hotových pokrmov a vysvetliť ich príčiny.
Perspektíva: Aktuálna
3
kalkulácia nákladov a tvorba cien
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Vie vysvetliť princípy kalkulácie porcií, výťažnosti a tvorby cien jedál. Vie opísať obsah a účel kalkulačného listu. Vie rozlíšiť nákladové položky a ich vplyv na cenu jedla. Vie charakterizovať vzťah medzi receptúrou, cenovou politikou a ekonomickou efektívnosťou prevádzky.
Perspektíva: Aktuálna
3
spôsoby nakladania s odpadmi
Príznak: Sektorová(13) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať druhy odpadu vznikajúce v gastronomickej prevádzke. Vie vysvetliť zásady triedenia, evidencie a ekologickej likvidácie odpadu. Vie rozlíšiť spôsoby minimalizácie odpadu, recyklácie a zodpovedného nakladania s biologickým a nebezpečným odpadom.
Perspektíva: Aktuálna
3
skladové hospodárstvo
Príznak: Sektorová(16) ?
Špecifikácia: Vie vysvetliť princípy skladového hospodárstva a evidencie zásob. Vie charakterizovať spôsoby vedenia kariet surovín a zásob. Vie rozlíšiť druhy inventúr a vysvetliť ich význam pri kontrole hospodárnosti prevádzky.
Perspektíva: Aktuálna
3
postupy preberania tovaru
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie vysvetliť zásady a postupy preberania tovaru v gastronómii. Vie charakterizovať spôsoby kontroly kvality, teploty, dátumu spotreby a zhody s dodacími dokladmi. Vie rozlíšiť druhy dodávateľov a vysvetliť legislatívne požiadavky na ich overenie.
Perspektíva: Aktuálna
3
spôsoby aplikácie digitálnych technológií v obchode
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie vysvetliť využitie digitálnych systémov (PMS, POS, ERP) v gastronomickej prevádzke. Vie charakterizovať funkcie softvérov na evidenciu, kalkuláciu, objednávky a plánovanie výroby. Vie rozlíšiť prínosy digitalizácie pri optimalizácii nákupu, výroby a predaja.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Prepojenie inteligentných technológií na účely zefektívnenia interných procesov v obchode
3
tovaroznalectvo potravín
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať vlastnosti, pôvod a kvalitatívne znaky potravín. Vie vysvetliť zásady hodnotenia čerstvosti a kvality surovín. Vie rozlíšiť potraviny podľa pôvodu, spracovania a použitia. Vie identifikovať alergény a vysvetliť zásady ich správneho označovania.
Perspektíva: Aktuálna
3
prevádzka reštaurácií, vinární a ďalších zariadení verejného stravovania
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať organizačnú štruktúru reštauračnej a stravovacej prevádzky. Vie vysvetliť vzťahy medzi výrobnými a obslužnými úsekmi. Vie opísať technologické a hygienické požiadavky jednotlivých prevádzkových častí. Vie rozlíšiť typy zariadení podľa charakteru poskytovaných služieb.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online objednávanie a donáška
3
stroje a zariadenia v stravovacej prevádzke
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať druhy a funkcie kuchynských strojov a zariadení. Vie vysvetliť zásady ich bezpečnej obsluhy, čistenia a údržby. Vie rozlíšiť zariadenia podľa technologického určenia a vysvetliť ich vplyv na efektivitu výroby.
Perspektíva: Aktuálna
3
veľkokapacitné strojno-technologické zariadenia v gastronómii
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať veľkokapacitné zariadenia používané pri hromadnej výrobe jedál (kotly, panvice, varné systémy). Vie vysvetliť princípy ich činnosti a kontrolu efektívnosti. Vie rozlíšiť faktory ovplyvňujúce kvalitu, spotrebu a bezpečnosť pri ich prevádzke.
Perspektíva: Aktuálna
3
normy a predpisy na výrobu a uskladnenie jedál
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať legislatívne a hygienické požiadavky na výrobu, uchovávanie a výdaj jedál. Vie vysvetliť význam kontrolných vzoriek, teplotných limitov a zásad správnej výrobnej praxe. Vie opísať princípy porciovania a evidencie jedál.
Perspektíva: Aktuálna
3
prevádzka školského stravovacieho zariadenia
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať špecifiká hromadného stravovania a veľkokapacitného varenia. Vie vysvetliť zásady plánovania a dávkovania jedál podľa veku a zdravotného stavu stravníkov. Vie opísať výživové normy a zásady dietneho stravovania.
Perspektíva: Aktuálna
3
technológia varenia
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať tepelné techniky varenia, dusenia, pečenia, grilovania a sous-vide. Vie vysvetliť vplyv teploty, času a vlhkosti na kvalitu pokrmu. Vie rozlíšiť kritické kontrolné body (CCP) a vysvetliť ich význam pre bezpečnosť potravín.
Perspektíva: Aktuálna
3
organizácia stravovacej prevádzky v zdravotníckom zariadení
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať špecifiká hromadného stravovania a veľkokapacitného varenia. Vie vysvetliť zásady plánovania a dávkovania jedál podľa veku a zdravotného stavu stravníkov. Vie opísať výživové normy a zásady dietneho stravovania.
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostí
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať zásady servisu, prezentácie a dekorácie jedál. Vie vysvetliť význam estetiky, teploty a konzistencie pri výdaji. Vie rozlíšiť spôsoby stolovania podľa typu prevádzky a spoločenského podujatia.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online objednávanie a donáška
3
receptúry na prípravu hotových pokrmov, jedál, alebo polotovarov určených na ďalšie spracovanie
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vie charakterizovať technologické postupy prípravy teplých a studených jedál, mäsitých a bezmäsitých pokrmov, cukrárenských výrobkov a dietetických jedál. Vie vysvetliť zásady dodržiavania receptúr a opakovateľnosti kvality. Vie rozlíšiť základné technologické fázy a ich význam pre výslednú kvalitu jedla.
Perspektíva: Aktuálna
3
asepsa, antisepsa, sterilizácia, dezinfekcia
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Vie vysvetliť rozdiel medzi asepsou, antisepsou, sterilizáciou a dezinfekciou. Vie charakterizovať spôsoby sanitácie v stravovacích prevádzkach a účinnosť sanitačných prípravkov, pomôcok a zariadení. Vie opísať riziká kontaminácie a rozlíšiť správne postupy pri jej podozrení. Vie vysvetliť význam a účel vedenia záznamov o sanitácii.
Perspektíva: Aktuálna
3
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Vie vysvetliť zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia v gastronomickej prevádzke. Vie charakterizovať riziká spojené s prácou v kuchyni a spôsoby ich prevencie. Vie rozlíšiť úlohy zamestnanca pri dodržiavaní BOZP, PO a hygienických predpisov.
Perspektíva: Aktuálna
3
prezentácia jedál a príprava pred hosťom
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Vie vysvetliť zásady prezentácie jedál pred hosťom a význam verbálnej komunikácie pri servise. Vie charakterizovať pravidlá etikety a reprezentatívneho vystupovania. Vie rozlíšiť spôsoby prezentácie podľa typu jedla a prostredia.
Perspektíva: Aktuálna
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
aplikácia uplatňovania zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe na všetkých stupňoch výroby, stravovania a predaja pokrmov a nápojov, vrátane teplých a studených pokrmov, hotových jedál, termosterilizovaných polotovarov a pokrmov, šokovo chladených a mrazených pokrmov, lahôdkarských a cukrárskych výrobkov, zmrzliny, nápojov, pokrmov rýchleho občerstvenia, či tradičných pokrmov a jedál rešpektujúc najnovšie trendy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Vie realizovať všetky fázy výroby v súlade so zásadami GMP, GHP a HACCP. Vie identifikovať riziká, stanoviť kritické kontrolné body a uplatniť korekčné opatrenia pri odchýlkach od štandardu.
Perspektíva: Aktuálna
3
aplikácia nových technológií a šetrných postupov pri posudzovaní a úprave potravín, pokrmov a hotových jedál
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vie aplikovať moderné technologické a šetrné postupy pri príprave jedál. Vie posúdiť kvalitu a bezpečnosť hotových pokrmov a vie upraviť technologický proces podľa zistených odchýlok.
Perspektíva: Aktuálna
3
kontrola dodržiavania noriem na výrobu jedál, spôsobu a formy nakladania s jedlom, potravinami, spôsobu ich ďalšieho uchovávania a skladovania surovín
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie kontrolovať súlad technologických procesov s normami, hygienickými predpismi a zásadami HACCP. Vie vyhodnotiť zistené nedostatky a navrhnúť nápravné opatrenia.
Perspektíva: Aktuálna
3
výpočty ceny jedla a výšky stravnej jednotky
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie vykonávať kalkulácie cien jedál podľa receptúr a noriem. Vie analyzovať maržu, výťažnosť a rentabilitu produkcie pomocou digitálnych nástrojov.
Perspektíva: Aktuálna
3
výpočty množstva jednotlivých surovín na pripravované jedlá
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie prepočítavať množstvá surovín podľa počtu porcií a technologických strát. Vie sledovať spotrebu, optimalizovať nákup a minimalizovať plytvanie.
Perspektíva: Aktuálna
3
zostavovanie jedálneho lístka a postupnosti jedál
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie zostavovať jedálne lístky podľa zásad sezónnosti, výživovej hodnoty a technologických možností prevádzky. Vie určiť logickú postupnosť jedál a zabezpečiť vyváženosť ponuky.
Perspektíva: Aktuálna
3
evidovanie skladových zásob potravín, bielizne, pomocného materiálu a čistiacich prostriedkov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie viesť evidenciu zásob a vykonávať inventarizáciu. Vie analyzovať spotrebu a navrhovať opatrenia na optimalizáciu zásobovania a skladovej logistiky.
Perspektíva: Aktuálna
3
vybavovanie objednávok a požiadaviek zákazníkov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie spracúvať online objednávky, komunikovať so zákazníkmi prostredníctvom digitálnych systémov a riešiť reklamácie v súlade s prevádzkovými štandardmi.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online vzdelávanie
Online objednávanie a donáška
3
výpomoc pri obsluhe hostí
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie podávať jedlá a komunikovať s hosťami pri online objednávkach a donáškach. Vie poskytovať informácie o jedlách a reagovať na požiadavky zákazníkov.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online objednávanie a donáška
2
výpomoc pri podávaní jedál a nápojov jednoduchou obsluhou
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie vykonávať základné úkony obsluhy hostí. Vie uplatniť kultivované správanie a primeranú komunikáciu so zákazníkom počas servisu.
Perspektíva: Aktuálna
2
výpomoc pri podávaní jedál a nápojov hosťom pri bufetovom usporiadaní
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie dopĺňať a aranžovať bufetové stoly. Vie zabezpečiť estetickú prezentáciu pokrmov a plynulý priebeh obsluhy hostí.
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava surovín na výrobu jedál
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie čistiť, krájať, vážiť a pripravovať suroviny podľa typu pokrmu. Vie dodržiavať technologické postupy a zabezpečiť efektívne využitie surovín bez nadmerných strát.
Perspektíva: Aktuálna
3
úprava zabíjačkového mäsa, hydiny, rýb a zveriny na kuchynské spracovanie
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie rozrábať, čistiť a porciovať mäso, hydinu, ryby a zverinu podľa druhu a technologických požiadaviek. Vie zabezpečiť hygienu a efektívne využitie surovín.
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava teplých jedál podľa receptov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie realizovať technologické kroky podľa receptúr. Vie kontrolovať teplotu, čas a konzistenciu pripravovaných jedál a vyhodnocovať ich chuťové a vizuálne vlastnosti.
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava a úprava jedál na diétne stravovanie
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie aplikovať zásady výživy a dietetiky pri príprave jedál. Vie upraviť receptúry podľa špecifických potrieb a identifikovať alergény a potravinové obmedzenia.
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava jedál národných kuchýň a ďalších špecialít
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie pripravovať jedlá podľa tradičných receptúr a technologických zásad národných kuchýň. Vie prispôsobiť recepty dostupným surovinám.
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava jedál na rýchle občerstvenie
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie pripravovať jedlá rýchleho občerstvenia podľa štandardizovaných technologických postupov. Vie organizovať prácu pri vysokej záťaži a zabezpečiť kvalitu výdaja.
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava minútkových jedál a špecialít
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie aplikovať krátke tepelné techniky a načasovať proces prípravy v súlade s výdajom. Vie zachovať kvalitu, vzhľad a teplotu jedla pri servise.
Perspektíva: Aktuálna
3
úprava jedál pred expedíciou
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie realizovať finálne úpravy jedál pred výdajom. Vie kontrolovať dochutenie, teplotu a vzhľad pokrmu a zabezpečiť súlad s objednávkou.
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava produktov bežnej studenej kuchyne
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie pripravovať a aranžovať pokrmy studenej kuchyne. Vie zabezpečiť chuťovú, výživovú a vizuálnu vyváženosť jedál a dbať na ich hygienickú nezávadnosť.
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava, úprava a aranžovanie jedál na slávnostné príležitosti
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie navrhovať a realizovať vizuálnu prezentáciu jedál pre slávnostné príležitosti. Vie uplatniť zásady estetiky, jednotného platingu.
Perspektíva: Aktuálna
3
spracovanie a úprava polotovarov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie spracúvať a upravovať polotovary podľa technologických noriem. Vie sledovať výťažnosť surovín a minimalizovať odpad pri zachovaní kvality.
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava a pečenie múčnikov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie pripravovať a piecť múčniky podľa technologických receptúr. Vie dodržiavať teplotné a časové parametre a vyhodnotiť kvalitu, textúru a chuť hotového výrobku.
Perspektíva: Aktuálna
3
výpomoc pri výrobe jedál
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie asistovať pri technologických procesoch výroby jedál. Vie dodržiavať pokyny kuchára a zásady hygieny a bezpečnosti práce.
Perspektíva: Aktuálna
3
ošetrovanie kuchynského náradia a vybavenia
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie čistiť, udržiavať a ošetrovať kuchynské náradie a vybavenie. Vie rozpoznať opotrebenie, predchádzať poruchám a zabezpečiť dlhodobú funkčnosť zariadení.
Perspektíva: Aktuálna
3
čistenie a upratovanie zariadení a vybavenia prevádzok služieb (obchody, reštaurácie)
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie realizovať sanitačné postupy podľa sanitačných plánov. Vie správne zvoliť čistiace a dezinfekčné prostriedky, určiť postupnosť čistenia a vyhodnotiť účinnosť sanitácie.
Perspektíva: Aktuálna
3
preberanie, skladovanie, ošetrovanie tovaru a manipulácia s tovarom v prevádzke
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie realizovať preberanie, označovanie a skladovanie tovaru podľa zásad FIFO/FEFO. Vie kontrolovať trvanlivosť a kvalitu surovín a uplatňovať traceability systém.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Smart zariadenia a technológie
3
úprava teplých jedál na tanieroch alebo táckach pred podávaním
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie servírovať teplé jedlá podľa štandardov obsluhy. Vie zabezpečiť estetiku a teplotu servírovaného pokrmu a udržiavať plynulosť výdaja počas špičky.
Perspektíva: Aktuálna
3
obsluha zariadení na ohrev a ochladzovanie polotovarov a výrobkov pri tepelnom a chemicko-tepelnom spracovaní
Príznak: Sektorová(10) ?
Špecifikácia: Vie nastavovať a kontrolovať teplotné a časové režimy ohrevu a chladenia. Vie sledovať stabilitu procesov a dodržiavať bezpečnostné limity pri manipulácii s potravinami.
Perspektíva: Aktuálna
3
obsluha veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu jedál
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie obsluhovať a nastavovať veľkokapacitné varné zariadenia. Vie sledovať priebeh výroby, upravovať parametre podľa typu jedla a optimalizovať efektivitu procesu.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Smart zariadenia a technológie
3
obsluha bežných kuchynských strojov na výrobu jedál
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie obsluhovať bežné kuchynské stroje podľa technologických postupov. Vie nastavovať parametre, sledovať výkon zariadenia a dodržiavať zásady bezpečnej práce.
Perspektíva: Aktuálna
3
motivovanie a hodnotenie zamestnancov
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Vie hodnotiť pracovný výkon zamestnancov, poskytovať spätnú väzbu a aplikovať motivačné nástroje. Vie využívať koučingové techniky na podporu tímovej spolupráce.
Perspektíva: Aktuálna
3
vedenie pracovného kolektívu
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Vie riadiť pracovný kolektív kuchyne, rozdeľovať úlohy, hodnotiť výsledky a riešiť pracovné situácie. Vie podporovať spoluprácu a profesionálnu komunikáciu v tíme.
Perspektíva: Aktuálna
3
organizácia a riadenie činnosti pracovníkov zverených úsekov v oblasti stravovania
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie plánovať a koordinovať prácu podriadených pracovníkov. Vie rozdeľovať úlohy, kontrolovať ich plnenie a prijímať opatrenia na zvýšenie kvality a efektívnosti práce.
Perspektíva: Aktuálna
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Remeselná živnosť
1

Pracovné prostriedky

Pracovný odev, obuv a osobné ochranné pracovné pomôcky
Ochrana dolných končatín (obuv, chrániče, podložky)
Ochrana horných končatín (rukavice, rukávy, podložky, chrániče)
Ochrana hlavy (prilby, čiapky, čelenky, sieťky na vlasy, šatky)
Ochrana dýchacích orgánov (rúška, masky, filtre, respirátory)
Ochrana celého tela (odevy, kombinézy, ochrana pred pádom, prikrývky)
Signalizácia prítomnosti nebezpečných látok (prenosné osobné zariadenia – napr. osobný dozimeter, detektor plynu CO)
Kancelárske prostriedky
Kancelárske potreby (perá, zošity, bloky a ostatné kancelárske potreby)
Kancelárska technika malá (tlačiarne, faxy, skenery, telefóny, kalkulačky, stroje na úpravu dokumentov, prezentačná technika)
IT výpočtová technika (počítače, úložisko dát, káble a konektory, klávesnice, myši, software...)
Technické prostriedky riadenia prostredia
Vzduchotechnika (klimatizácia, odsávanie pár a chemikálií, generátory dymu)
Ručné nástroje
Mechanické nástroje (skrutkovače, nožnice, škrabky, háčiky, metly, prípravky, prísavky, pomôcky na meranie a kontrolu..)
Elektrické nástroje (vŕtačky, brúsky, píly, čerpadlá, frézy, el. kladivá, el. pomôcky na meranie a kontrolu..)
Umelecké nástroje, pomôcky a materiály
Modelárske a sochárske nástroje, pomôcky a materiály
Telo ako pracovný prostriedok
Ruky ako pracovný prostriedok (manuálna zručnosť a/alebo jemná motorika používaná vo vyššej miere, než je bežné...)
Chuť ( napr. degustátor, kuchár)
Čuch (napr. testovač parfémov, senzorický hodnotiteľ potravín)
Tlačoviny, textové dokumenty
Odborná literatúra
Normy (technické normy, ISO normy...)

Profil práce

Charakter činností
Kvalifikované manuálne a remeselné práce ?
Riadiace práce ?

Postup práce
Rámcovo vymedzený postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Vedenie tímu vo výrobe, službách a pod. (napr. dielne, malej prevádzky a pod.) ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Nízka zodpovednosť, prípadné straty sú malé alebo ľahko odstrániteľné (nahraditeľné) ?

Inovácie

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.