Riadiaci pracovník (manažér) prevádzky informačných technológií

Riadiaci pracovník (manažér) prevádzky informačných technológiíRiadiaci pracovník (manažér) prevádzky informačných technológií plánuje, riadi a koordinuje činnosti týkajúce sa najmä identifikácie, analýzy, nasadzovania IT riešení a prevencie prevádzkových výpadkov v oblasti prevádzky rôznorodých informačných technológií. Ovplyvňuje tiež výber a inštaláciu jednotlivých komponentov infraštruktúry, prostriedkov informačných a komunikačných technológií, systémov a softvéru ako aj školení potrebných na prácu s týmito prvkami, technológiami, systémami alebo softvérom. Zodpovedá za implementáciu a konsolidáciu IT infraštruktúry a nasadenie riešení na báze informačných technológií, za riešenie požiadaviek partnerov z biznis prostredia, sledovanie trendov a návrhov zefektívnenia v oblasti prevádzky informačných technológií.
Sektorová rada
Sektorová rada pre informačné technológie a telekomunikácie
Kód/revízia
17917/2
Garant
Republiková únia zamestnávateľov
Alternatívne názvy
ENCIO
ENChief information officer
ENIT director
SKvedúci IT prevádzky
ENhead of IT operation
ENIT services lead
Odporúčaná úroveň vzdelania
T
SKKR
Úroveň 7
EKR
Úroveň 7
ISCED 2011
767
ISCED rozšírenie
766,767,768
Regulácie
Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom.
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Na výkon tohto zamestnania sa zo zákona nevyžaduje žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.

Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa odporúča nasledovný certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Certifikácia v oblasti riadenia IT služieb a organizačných procesov v renomovanom programe
Poznámka: Pre výkon praxe je odporúčaná certifikácia napríklad, ale nie výlučne, v oblasti ITIL v4 – Foundations, Service Operation, Service Transition alebo ekvivalentné.

Certifikácia na riadenie projektov (klasické a/alebo agilné) v renomovanom programe
Poznámka: Pracovník by mal mať k dispozícii certifikát v oblasti riadenia projektov, či už klasických metodík (napríklad, IPMA, Project Management Associate/Professional od PMI a pod.) alebo v oblasti agilných metodík (napr. Certified Scrum Master alebo Certified Scrum Product Owner od Scrum Alliance), prípadne iné ekvivalentné certifikáty.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax odporúča v období 60 mesiacov.
Poznámka: Pre výkon povolania riadiaceho pracovníka v IKT sa odporúča mať prax v IT, konkrétne v oblasti správy, prevádzky, dodávania alebo vývoja zákazníckych či podnikových aplikácií, platforiem či používateľských rozhraní. Najvhodnejšou kariérnou cestou je skúsenosť v oblasti projektového riadenia pre IT, riadenia a analýzy procesov v IT a podobne.
ISCO-08
1330
SK ISCO-08
1330002
ESCO
213
SK NACE Rev. 2
J62,J63
CPA 2015
J62,J63
Príslušnosť k povolaniu
1330002

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
7
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
7
Matematická gramotnosť
7
Digitálna gramotnosť
7
Mediálna gramotnosť
7
Environmentálna gramotnosť
7
Ekonomická a finančná gramotnosť
7
Občianske kompetencie
7
Zdravotná gramotnosť
7
Sociálne kompetencie
7
Osobnostné a emocionálne kompetencie
7
Schopnosť učiť sa
7

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
V
Vodcovské schopnosti
P
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
V
Podnikavosť
P
Analytické myslenie
P
Strategické a koncepčné myslenie
P

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
manažment
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník má hlboké znalosti dobrých praktík z manažmentu ako vedeckej disciplíny, má znalosti rôznych modelov, postupov, teórií, ktoré viem následne použiť pre riadenie tímu, projektu, produktu či IT služby.
Perspektíva: Aktuálna
7
zásady vedenia pracovného kolektívu
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník pozná rôzne metódy, postupy a dobré praktiky pre riadenie rôznych skupín ľudí, na úrovni projektu, tímu, oddelenia či prevádzkového úseku, vrátane manažovania vzájomnej komunikácie, tímových porád, riešenia konfliktov, hodnotenia výkonnosti a podobne.
Perspektíva: Aktuálna
7
metódy a postupy hodnotenia pracovného výkonu zamestnancov
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník má základné znalosti legislatívy týkajúcej sa práce a pracovníkov, pozná postupy a obmedzenia pri popise pracovných rolí, pri nábore, uvedenia do organizácie a následne pri hodnotení pracovných výkonov zverených zamestnancov a členov tímu. Pozná rôzne metódy a dobré praktiky pre motiváciu a podporu výkonu zvereného tímu.
Perspektíva: Aktuálna
7
manažment rizík
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník pozná metódy a postupy pre identifikáciu, definíciu a riadenie rizík v prostredí IT systémov, vrátane získavania informácií o možných rizikách od zákazníkov a partnerov.
Perspektíva: Aktuálna
7
obchodná a marketingová stratégia
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Pracovník má znalosti z oblasti marketingu, analýzy možného trhu pre svoj projekt, produkt alebo službu, aby dokázal koordinovať a plánovať nasadenie na trh.
Perspektíva: Aktuálna
5
princípy programovania
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník má znalosti potrebné na interakciu s odborným personálom poskytujúcim technické služby v oblasti riadenia vývoja a programovania informačných systémov.
Perspektíva: Budúca
5
softvérové prostredie, operačné systémy
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník má znalosti potrebné na interakciu s odborným personálom poskytujúcim technické služby v oblasti riadenia informačných systémov, podpory a vývoja zákazníckych aplikácií či riešení.
Perspektíva: Aktuálna
5
vlastnosti informačných systémov
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník má znalosti potrebné na interakciu s odborným personálom poskytujúcim technické služby v oblasti riadenia informačných systémov, vrátane znalostí softvérových a hardvérových elementov, najmä tých, ktoré sa týkajú ním manažovanej a prevádzkovanej IKT služby.
Perspektíva: Aktuálna
5
zásady, metódy a postupy projektovania informačného systému
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník má znalosti v oblasti riadenia návrhu a podpory predaja výpočtových prostriedkov, najmä čo sa týka relevantných procesov, nástrojov a pracovných postupov, aby dokázal koordinovať činnosti jednotlivých expertov.
Perspektíva: Aktuálna
5
zásady, metódy a postupy testovania softvérov
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník má znalosti v oblasti riadenia vývoja softvérových aplikácií, najmä čo sa týka relevantných procesov, nástrojov a pracovných postupov, aby dokázal koordinovať činnosti jednotlivých expertov.
Perspektíva: Aktuálna
5
metódy zaisťovania prevádzkyschopnosti počítačov
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník má znalosti v oblasti riadenia prevádzky výpočtových prostriedkov, najmä čo sa týka relevantných procesov, nástrojov a pracovných postupov, aby dokázal koordinovať činnosti jednotlivých expertov.
Perspektíva: Aktuálna
5
ochrana dát, ochrana proti počítačovým vírusom
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník je oboznámený s požiadavkami na ochranu dát, najmä dát osobných a zákazníckych. Má znalosti, ktoré mu umožňujú vykonávať aktívne opatrenia na riadenie týchto dát, ich zabezpečenie a zhodnotenie rozličných metód ochrany dát vzhľadom na súvisiace náklady a úsilie.
Perspektíva: Aktuálna
5
softvéry a odborné aplikácie
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník je oboznámený so softvérovými produktmi a aplikáciami, ktoré sú nápomocné najmä pri riadení tímov, IKT riešení, služieb či prevádzky. Samozrejmosťou sú znalostí aplikácií balíka Office, prípadne iné nástroje, ktoré podporujú prácu v tíme, na diaľku a pod.
Perspektíva: Budúca
Inovácia: Softverizácia
5
ekonomika podnikateľského subjektu
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník je oboznámený so základnými ekonomickými kategóriami riadenia firmy, organizácie, najmä s pohľadmi finančnými, personálnymi, strategickými, obchodnými, logistickými a podobne. S pomocou týchto znalostí pracovník dokáže spolupracovať s ďalšími manažérmi a expertmi.
Perspektíva: Aktuálna
5
metódy vyhodnocovania ekonomickej efektívnosti a návratnosti investícií a projektov
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník má znalosti o metódach zhodnotenia návratnost investície, porovania benefitov a nákladov z pohľadu tímu, ľudí, produktov, služieb a podobne
Perspektíva: Aktuálna
7
princípy tvorby kalkulácií a rozpočtov
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník má znalosti v oblasti rozpočtovania a tvorby kalkulácií, dokáže prispievať za svoju jednotku, tím či projekt k rozpočtom organizácie.
Perspektíva: Aktuálna
5
finančná analýza, ekonomické bilancie
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník pozná metódy a techniky pre analyzovanie finančných aktivít a tokov v danej organizácii, pozná typické súčasti ekonomických bilančných dokumentov (napr. súvahy, zisk-strata a pod.) a zároveň pozná postupy na analýzu a interpretáciu týchto analýz
Perspektíva: Aktuálna
5
postupy tvorby cenových analýz, cenovej politiky, stanovenia ceny
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Pracovník sa zapája do aktivít súvisiacich s cenotvorbou IT služieb a produktov a pozná základné metódy tvorby cien na základe reálnych nákladov, režijných nákladov a stanovených marží.
Perspektíva: Aktuálna
7
metódy a postupy finančného plánovania
Príznak: Sektorová(18) ?
Špecifikácia: Pracovník pozná metódy a postupy na vykonávanie aktivít súvisiach s finančným riadením tímu, projektu či produktu. Tieto znalosti zahŕňajú tvorbu finančných plánov, riadenie výdavkov a príjmov, kontrola aktivít voči plánu, reporting a podobne.
Perspektíva: Aktuálna
5
vnútorné organizačné smernice - normatívne inštrukcie, vnútorné predpisy, interné normy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Pracovník pozná a orientuje sa vo vnútorných smerniciach, politikách a iných podobných dokumentoch, pozná ich štruktúru ako aj možnosti prispievania k ich ďalšiemu rozvoju v rámci organizácie.
Perspektíva: Aktuálna
5
investičné príležitosti
Príznak: Sektorová(18) ?
Špecifikácia: Pracovník má znalosti metód a techník potrebné na identifikáciu, analyzovanie, prípadne zhodnotenie investičnej príležitosti v oblasti riadeného IKT riešenia.
Perspektíva: Budúca
4
terminológia v oblasti výskumu, vývoja a inovácií a znalosť používaných pojmov
Príznak: Sektorová(21) ?
Perspektíva: Budúca
5
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Pracovník pozná zásady hygieny práce ako aj pravidlá ochrany zdravia a bezpečnosti pri práci, pravidelne si tieto znalosti obnovuje a aktualizuje
Perspektíva: Aktuálna
6

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
orientácia v dokumentácii, metódach, normách, právnych a ďalších predpisoch v organizácii
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
6
ovládanie základných znalostí z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásad bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Pracovník dokáže aplikovať zásady ochrany zdravia a bezpečnosti pri práci, ktoré sú platné v jeho/jej konkrétnej organizácii, dokáže o týchto predpisoch komunikovať s podriadenými, monitorovať a v prípade nutnosti aj vysvetliť a objasniť potrebu ich dodržiavania
Perspektíva: Aktuálna
6
spracovávanie strategických plánov a vízií informačných technológií v rámci riadenia a fungovania informačného systému organizácie
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník je schopný spracovať čiastkové interné a externé analýzy, návrhy a materiály do podoby strategického plánu organizácie, vízie a plánu nasadenia konkrétnej IT služby alebo produktu. Zvyčajne sa IT služba zameriava na infraštruktúru alebo platformu a prevádzkovú fázu ich životného cyklu.
Perspektíva: Aktuálna
7
navrhovanie nástrojov súvisiacich so zavádzaním rôznych typov inovácií do praxe pre potreby podnikov, hlavne pre malé a stredné podniky
Príznak: Sektorová(21) ?
Špecifikácia: Pracovník je schopný navrhovať a vhodne komunikovať príležitosti na inovácie a ďalší rozvoj organizácie, najmä v kontexte očakávanej digitálnej transformácie, iniciatívy Priemyslu 4.0 a pod.
Perspektíva: Budúca
5
kontrola dodržovania prevádzkových štandardov a noriem v oblasti administrácie počítačových aplikácií
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník je schopný využívať metodiky riadenia IT služieb, najmä v oblasti IT platforiem a infraštruktúry a takto optimalizovať prevádzku, rozvíjať prevádzkové štandardy a nastavovať interné pravidlá a normy pre efektívnu správu zverených IT služieb, platforiem či infraštruktúry.
Perspektíva: Aktuálna
7
posudzovanie a formulácia požiadaviek na softvér, hardvér, štruktúru a zabezpečenie informačného systému v rámci riadenia fungovania informačných technológií organizácie
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: V spolupráci s technickými odborníkmi (napr. architektom, dizajnérom či analytikom) je pracovník schopný posúdiť a vypracovať odporúčanie na relevantnosť, konzistenciu, úplnosť požiadaviek na IT službu, jej štruktúru, obsah a zabezpečenie. Pracovník často pôsobí ako integračný prvok rozličných špecifických perspektív, ktoré sú reprezentované špecializovanými technickými rolami.
Perspektíva: Aktuálna
5
posudzovanie a schvaľovanie interných smerníc v oblasti informačných technológií a systémov organizácie
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník je schopný abstrahovať lekcie získané pri riadení prevádzky zverenej IT služby, platformy či infraštruktúry a odporúčať, posudzovať, prípadne prispievať k schvaľovaniu interných smerníc, dobrých praktík a pravidiel v oblasti riadenia prevádzky IT služieb. Spolupracuje s procesnými a projektovými manažérmi, prípadne podnikovými analytikmi, pričom často pôsobí v koordinačnej role.
Perspektíva: Aktuálna
5
posudzovanie a schvaľovanie koncepcií informačných systémov a informačných technológií organizácie
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník je schopný posúdiť návrh a koncepciu novej či upravenej IT služby a prispieva k schvaľovaciemu procesu nových koncepcií riadenia a prevádzky IT v rámci organizácie. Spolupracuje pritom s IT architektom, rôznymi analytikmi a konzultantmi, pričom v takomto tíme často preberá koordinačnú rolu.
Perspektíva: Aktuálna
5
hodnotenie a kontrola plnenia stratégie
Príznak: Sektorová(22) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
posudzovanie prevádzkyschopnosti technologických celkov
Príznak: Sektorová(12) ?
Špecifikácia: Pracovník je zvyčajne zodpovedným manažérom za prevádzkyschopnosť zverenej IT služby, platformy alebo infraštruktúry, a to najmä v zmysle jej bezpečnosti, dostupnosti, kontinuity a kapacity. Využíva pritom teoretickú a koncepčnú bázu metodík riadenia IT služieb (napr. ITIL v4) a dokáže v praxi tieto metódy používať.
Perspektíva: Aktuálna
6
analýza a monitoring vývojových trendov v oblasti informačných technológií
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník je schopný nachádzať, integrovať a interpretovať informácie z rôznych zdrojov, ktoré sa týkajú trendov v oblasti IT a ich dopadu na zverenú IT službu, platformu či infraštruktúru. Je schopný informácie analyzovať, syntetizovať, porovnávať, vyhodnocovať vzhľadom na ich dopad, odporúčať, komunikovať a prezentovať smerom k vyššiemu manažmentu, prípadne zákazníkom.
Perspektíva: Aktuálna
5
ad-hoc finančné analýzy
Príznak: Sektorová(22) ?
Perspektíva: Aktuálna
5
definovanie investičnej stratégie
Príznak: Sektorová(18) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
odborné spracovávanie, uchovávanie, ochrana a sprístupňovanie digitálnych dokumentov
Príznak: Sektorová(19) ?
Špecifikácia: Pracovník je schopný priamo vytvárať a vhodne komunikovať s pomocou moderných a objavujúcich sa prístupov k digitálnej komunikácii. Vie vhodnou digitálnou formou osloviť rôzne cieľové skupiny, vrátane zákazníkov, expertov a vyšších manažérov. Dokáže komunikovať komplexné témy populárnou formou a orientovať sa, spracúvať materiály vo forme digitálnych videí, vlogov, twítov a pod.
Perspektíva: Budúca
5
komunikácia a spolupráca s ďalšími úsekmi a útvarmi organizácie
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Pracovník je základným kontaktným bodom pre interakciu s ostatnými časťami dodávateľského reťazca, či už interne v rámci organizácie alebo externe smerom k dodávateľom a odberateľom. Má zručnosti formulovať problémy a riešenia v jazyku svojich partnerov, klientov a takto pomáhať pochopiť situáciu a dospieť k riešeniu.
Perspektíva: Aktuálna
7
komunikácia a spolupráca s ďalšími útvarmi organizácie, externými organizáciami, dodávateľmi a zákazníkmi
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
7
vedenie odborných tímov
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník pôsobí ako vedúci pracovník na úrovni tímu, oddelenia či úseku (prípadne projektu alebo IT služby) a v tejto pozícii využíva rôzne manažérske zručnosti pre riadenie a vedenie odborných pracovníkov. Najmä sa jedná o zručnosti motivovať pracovníkov, koordinovať činnosti, plánovať a preberať odborné úlohy, identifikovať a riešiť konflikty, komunikovať vízie, ciele a úlohy, a podobne.
Perspektíva: Aktuálna
7
riadenie nákladov a financovania interného/externého projektu
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník je schopný vykonať analýzu ziskovosti, návratnosti prípadne vhodnosti navrhovanej investície vo forme projektu. Často pôsobí v pozícii vlastníka či sponzora projektu a v tejto role preberá manažérsku zodpovednosť za rozpočet. Spolupracuje s ďaľšími relevantnými expertmi, najmä projektovými manažérmi, kontrolermi, účtovníkmi a vyšším manažmentom organizácie.
Perspektíva: Aktuálna
5
kontrola a rozhodovanie o úpravách komplexného interného/externého projektu v záujme splnenia jeho cieľov
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Pracovník je schopný pracovať v pozícii sponzora a vlastníka projektu, ktorý sa zameriava na dodanie, zlepšenie alebo transformáciu IT služby. V menších organizáciach môže priamo kontrolovať daný projekt a rozhodovať o jeho rozsahu, rozpočte a personálnom zabezpečení. Vo väčších projektoch zvyčajne spolupracuje s poverenými projektovým manažérom a/alebo ekvivalentnými expertmi.
Perspektíva: Aktuálna
5
riadenie implementácie a rozvoja obchodnej a odbytovej stratégie organizácie
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
6
koordinácia spolupráce medzi oblasťami technológie, hospodárnosti výroby, tvorby cien a riadenia kvality v rámci prevádzky informačných technológií
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Pracovník je schopný fungovať ako most medzi technologickou a procesnou časťou organizácie a dokáže spájať rôznych expertov do funkčných tímov. Je schopný iniciovať a spúšťať (prípadne, v menších organizáciach aj riadiť) projekty zamerané napr. na získanie nového zákazníka či procesu do prevádzky, transformáciu IT prevádzky či služby a pod.
Perspektíva: Aktuálna
5

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Zamestnanie nemá vytvorenú verziu štandardu pre SZČ.

Pracovné prostriedky

Kancelárske prostriedky
Kancelárske potreby (perá, zošity, bloky a ostatné kancelárske potreby)
Kancelárska technika malá (tlačiarne, faxy, skenery, telefóny, kalkulačky, stroje na úpravu dokumentov, prezentačná technika)
Učebné a didaktické pomôcky (interaktívne tabule, prezentačná technika, mikrofóny, simulátory a pod.)
IT výpočtová technika (počítače, úložisko dát, káble a konektory, klávesnice, myši, software...)
Tlačoviny, textové dokumenty
Zákony, vyhlášky, nariadenia
Technické výkresy a schémy, tlačené pracovné postupy a procesy

Profil práce

Charakter činností
Riadiace práce ?
Odborné nemanuálne práce ?

Postup práce
Rámcovo vymedzený postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Vedenie úseku, odboru, útvaru, závodu a pod. ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Veľká zodpovednosť, prípadné straty sú veľké alebo ťažko odstrániteľné (nahraditeľné) ?

Inovácie

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.