Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Charakteristika a rozdelenie pekárskej výroby podľa druhov výrobkov na chlieb, bežné pečivo, jemné pečivo a ostatné pekárske výrobky.
Definícia kysnutého cesta, charakteristika základných surovín pri jeho príprave (múka, voda, droždie a ostatné prísady). Rozdelenie spôsobov kyprenia pekárskych výrobkov na biologický, fyzikálny a chemický.
Charakteristika a rozdelenie chleba. Zásady výroby chleba: určenie typických surovín, príprava kvasov, miesenie, zrenie a pretužovanie chlebových ciest, delenie a tvarovanie chlebových ciest, dokysnutie vytvarovaných chlebových kusov, úprava chlebových kusov pred pečením, sádzanie, pečenie chleba – technologické zásady, parametre pečenia, fázy pečenia, teplotné krivky, procesy prebiehajúce pri pečení chleba, vypekanie, chladenie, uskladňovanie, balenie a expedovanie chleba.
Definícia priameho spôsobu výroby chleba (na záraz), ktorý spočíva v tom, že všetky suroviny sú zamiesené naraz do homogénneho cesta, tento spôsob je charakteristický pre veľké pekárne ktoré potrebujú efektívny a rýchly spôsob výroby.
Definícia nepriameho spôsobu výroby chleba (typického najmä pre remeselné pekárne) s použitím kvasov; výroba a vedenie ražných kvasov, výťažnosť kvasov, spôsoby vedenia kvasov: (trojstupňové a skrátené vedenie ražných kvasov), definícia pojmov spontánne kvasy, zrelý kvas, drobenka, guľa, nácestok, základ.
Výhody a nevýhody nepriameho spôsobu výroby chleba. Kritériá ručnej a kontinuálnej výroby chleba.
Charakteristika a rozdelenie bežného pečiva. Zásady výroby bežného pečiva. Špecifiká ručnej a kontinuálnej výroby bežného pečiva. Určenie základných surovín, miesenie a zrenie cesta, váženie, delenie cesta, tvarovanie a dokysnutie vytvarovaných cestových kusov pečiva, úprava pečiva pred pečením, sádzanie a pečenie - fázy a parametre pečenia, procesy prebiehajúce pri pečení, vypekanie, chladenie, uskladňovanie, balenie a expedovanie pečiva.
Charakteristika a rozdelenie jemného pečiva. Zásady výroby jemného pečiva. Špecifiká ručnej a kontinuálnej výroby jemného pečiva. Určenie typických surovín, náplní, poliev a posypov, miesenie cesta, zrenie, pretužovanie, váženie a delenie cesta, tvarovanie a dokysnutie vytvarovaných cestových kusov pečiva, úprava pečiva pred pečením, sádzanie a pečenie - fázy a parametre pečenia, procesy prebiehajúce pri pečení, vypekanie, chladenie, uskladňovanie, balenie a expedovanie jemného pečiva.
Výroba ostatných pekárskych výrobkov, opis a rozdelenie ostatných pekárskych výrobkov (strúhanka, sucháre, tyčinky, praclíky, muffiny, maces, vyprážané pekárske výrobky, parené výrobky, varené výrobky, pizza korpusy, predpečené pekárske výrobky, zmrazené pekárske polotovary, lístkové a pľundrové cestá, dietetické pekárske výrobky (bezlepkové, DIA, bezlaktózové), extrudované výrobky).
Perspektíva: Aktuálna