Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Pekár/Pekárka

Pekár/PekárkaPekár/Pekárka vyrába chlieb, bežné pečivo, jemné pečivo a ostatné pekárske výrobky. Spracováva pri tom typické suroviny - múku, vodu, droždie, kvas, soľ, rastlinné a živočíšne tuky, cukor, náplne, pekárenské zmesi, semiačka, zlepšujúce prípravky a iné prídavné suroviny. Počas celého technologického postupu pripravuje kvas, cestá, plnky, tvaruje pekárske výrobky, ozdobuje ich, pečie a chladí. Následne ich uskladňuje v nebalenom stave, podľa požiadaviek krája, balí a pripravuje na expedovanie. V prípade mrazených polotovarov a predpečených výrobkov ich pripravuje na mrazenie. Posudzuje vstupnú kontrolu surovín a ich správne uskladnenie, medzioperačnú kontrolu rozpracovanej výroby a výstupnú kontrolu hotových výrobkov. Pri práci využíva špecifické pekárenské pracovné pomôcky a príslušné manuálne, poloautomatické alebo plnoautomatické strojno-technologické zariadenia. Riadi sa platnou legislatívou a internými predpismi.
Sektorová rada
Sektorová rada pre potravinárstvo
Kód/revízia
1047/3
Garant
Republiková únia zamestnávateľov
Alternatívne názvy
SKVýrobca pekárskych výrobkov
Odporúčaná úroveň vzdelania
H
SKKR
Úroveň 3
EKR
Úroveň 3
ISCED 2011
353
ISCED rozšírenie
353
Regulácie
Výkon tohto zamestnania je regulovaný nasledovnými právnymi predpismi:
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení neskorších predpisov
Zákon č. 292/2024 Z.z. o vzdelávaní dospelých a o zmene a doplnení niektorých zákonov
Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v prípade, ak sa zamestnanie vykonáva na základe živnostenského oprávnenia
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)
Poznámka: Odborná spôsobilosť pre vykonávanie epidemiologicky závažných činností je preukázanie požadovaného vzdelania a odbornej praxe alebo úspešné vykonanie skúšky. Odbornú spôsobilosť musia mať napríklad pracovníci a zamestnanci v reštauráciách, výrobniach potravín, obchodoch s potravinami a pod. Výnimky pri krátkodobých činnostiach treba posudzovať individuálne podľa aktuálnych požiadaviek RÚVZ. Povinnosti odbornej a zdravotnej spôsobilosti sa môžu líšiť.
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností vydáva regionálny úrad verejného zdravotníctva po úspešnom vykonaní skúšky.
Osvedčenie o zdravotnej spôsobilosti (zdravotný preukaz) vydáva ošetrujúci lekár na základe zdravotnej spôsobilosti pracovať v potravinárstve.

Potvrdenie lekára o zdravotnej spôsobilosti výrobcu malého množstva spracovaných produktov rastlinného pôvodu podľa nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 360/2011 Z.z., ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam (§ 7a ods. 4 písm. b)
Na výkon tohto zamestnania sa odporúča nasledovný certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Preukaz na obsluhu technických zariadení plynových skupiny A podľa vyhlášky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 508/2009 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s technickými zariadeniami tlakovými, zdvíhacími, elektrickými a plynovými a ktorou sa ustanovujú technické zariadenia, ktoré sa považujú za vyhradené technické zariadenia v znení neskorších predpisov (§ 15 ods. 1) Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax vyžaduje právnym predpisom v období 36 mesiacov.
Poznámka: Odborné vzdelanie nie je potrebné ak pracovník preukázateľne disponuje praxou v odbore v trvaní minimálne 36 mesiacov na pozícii s uvedenou charakteristikou. Prax odporúčaná v oblasti pekárstva a cukrárstva.
Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovenú odbornú prax:
Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v prípade, ak sa zamestnanie vykonáva na základe živnostenského oprávnenia
ISCO-08
7512
SK ISCO-08
7512001
ESCO
2406
SK NACE Rev. 2
C10
CPA 2015
C10
Príslušnosť k povolaniu
7512001

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
3
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
3
Matematická gramotnosť
3
Digitálna gramotnosť
3
Mediálna gramotnosť
3
Environmentálna gramotnosť
3
Ekonomická a finančná gramotnosť
3
Občianske kompetencie
3
Technická gramotnosť
3
Zdravotná gramotnosť
3
Sociálne kompetencie
3
Osobnostné a emocionálne kompetencie
3
Schopnosť učiť sa
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
E
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
P
Analytické myslenie
E
Strategické a koncepčné myslenie
E
Telesná zdatnosť
E
Manuálna zručnosť
P
Tvorivosť (kreativita)
E

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
zásady a postupy starostlivosti o stroje a zariadenia používané pri výrobe pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Zásady údržby strojového zariadenia (čistenie a nastavenie strojov, premazanie strojov, výmena základných častí strojov).

Špecifiká technických podmienok a požiadaviek na obsluhu strojov a zariadení, príslušná technická dokumentácia.

Postupy dodržiavania zásad bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri manipulácii so strojnotechnologickými zariadeniami v potravinárstve.

Funkcie základných strojov a zariadení na výrobu pekárskych výrobkov:
*stroje a zariadenia skladov surovín, múčne hospodárstvo (zariadenia na prísun surovín a ich uskladnenie, váhy v skladoch a v múčnej linke, múčne hospodárstvo v pekárni, silá, mechanické dopravné cesty múky zo sila na spracovanie, pneumatická doprava múky, preosievacie zariadenia periodické a kontinuálne)

*zariadenia na prípravu ciest a hmôt (šľahacie a miesiace stroje, periodické miesiace stroje)

*stroje na spracovanie ciest a hmôt (deliace a stužovacie stroje kontinuálne a periodické, deliace stroje na chlieb, vákuová delička, tvarovacie stroje na cukrárske cestá a hmoty, tvarovacie stroje na pečivo a chlieb, rožkové stroje plátnové a bezplátnové, linky na tvarovanie jemného pečiva, zguľovacie, vyvaľovacie a rozvaľovacie stroje)

*zariadenia na tepelnú úpravu (etážové, boxové a kontinuálne pásové pece, príslušenstvo pecí – horáky, zaparovacie zariadenia, palivá, ventilátory, meracie a regulačné prístroje, ekobloky, osadzovacie zariadenia k peciam, zariadenia na varenie a vyprážanie, varné stoličky, ohrievacie stoličky, duplikátorové kotly, konvektomaty)

*stroje na konečnú úpravu výrobkov (krájače, rozkrajovače, temperovacie a máčacie stroje, polievacie linky)

*komplexne mechanizované linky (komplexne mechanizované linky na pečivo, rožky, jemné pečivo a chlieb, deliace stroje v chlebových linkách, stroje na tvarovanie – zguľovače, vyvaľovače, osadzovacie zariadenia, kysiarne v chlebových linkách, kysiarne v pečivových linkách, špeciálne zariadenie s riadenou vlhkosťou, teplotou a časom za účelom spomaleného kysnutia cesta pri nízkych teplotách (približne +5°C) tzv. metódou Cool Rising, komplexne mechanizované linky na výrobu listového cesta a perníkov)

*baliace stroje (baličky periodické, baličky kontinuálne – horizontálne a vertikálne, baličky so zmrštiteľnou fóliou – periodické, kontinuálne, balenia do vreciek, vákuové baličky)

*zariadenia na chladenie, zmrazovanie a klimatizáciu

*doplnkové stroje a zariadenia (stroje na čistenie plechov, zariadenia na umývanie prepravných obalov, parné komory, stroje na krájanie chleba, stroje na výrobu strúhanky, parné komory, stroje na tyčinky, zariadenia na výrobu koncentrovaných kvasov)
Perspektíva: Aktuálna
3
technológia výroby pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Charakteristika a rozdelenie pekárskej výroby podľa druhov výrobkov na chlieb, bežné pečivo, jemné pečivo a ostatné pekárske výrobky.

Definícia kysnutého cesta, charakteristika základných surovín pri jeho príprave (múka, voda, droždie a ostatné prísady). Rozdelenie spôsobov kyprenia pekárskych výrobkov na biologický, fyzikálny a chemický.

Charakteristika a rozdelenie chleba. Zásady výroby chleba: určenie typických surovín, príprava kvasov, miesenie, zrenie a pretužovanie chlebových ciest, delenie a tvarovanie chlebových ciest, dokysnutie vytvarovaných chlebových kusov, úprava chlebových kusov pred pečením, sádzanie, pečenie chleba – technologické zásady, parametre pečenia, fázy pečenia, teplotné krivky, procesy prebiehajúce pri pečení chleba, vypekanie, chladenie, uskladňovanie, balenie a expedovanie chleba.

Definícia priameho spôsobu výroby chleba (na záraz), ktorý spočíva v tom, že všetky suroviny sú zamiesené naraz do homogénneho cesta, tento spôsob je charakteristický pre veľké pekárne ktoré potrebujú efektívny a rýchly spôsob výroby.

Definícia nepriameho spôsobu výroby chleba (typického najmä pre remeselné pekárne) s použitím kvasov; výroba a vedenie ražných kvasov, výťažnosť kvasov, spôsoby vedenia kvasov: (trojstupňové a skrátené vedenie ražných kvasov), definícia pojmov spontánne kvasy, zrelý kvas, drobenka, guľa, nácestok, základ.

Výhody a nevýhody nepriameho spôsobu výroby chleba. Kritériá ručnej a kontinuálnej výroby chleba.

Charakteristika a rozdelenie bežného pečiva. Zásady výroby bežného pečiva. Špecifiká ručnej a kontinuálnej výroby bežného pečiva. Určenie základných surovín, miesenie a zrenie cesta, váženie, delenie cesta, tvarovanie a dokysnutie vytvarovaných cestových kusov pečiva, úprava pečiva pred pečením, sádzanie a pečenie - fázy a parametre pečenia, procesy prebiehajúce pri pečení, vypekanie, chladenie, uskladňovanie, balenie a expedovanie pečiva.

Charakteristika a rozdelenie jemného pečiva. Zásady výroby jemného pečiva. Špecifiká ručnej a kontinuálnej výroby jemného pečiva. Určenie typických surovín, náplní, poliev a posypov, miesenie cesta, zrenie, pretužovanie, váženie a delenie cesta, tvarovanie a dokysnutie vytvarovaných cestových kusov pečiva, úprava pečiva pred pečením, sádzanie a pečenie - fázy a parametre pečenia, procesy prebiehajúce pri pečení, vypekanie, chladenie, uskladňovanie, balenie a expedovanie jemného pečiva.

Výroba ostatných pekárskych výrobkov, opis a rozdelenie ostatných pekárskych výrobkov (strúhanka, sucháre, tyčinky, praclíky, muffiny, maces, vyprážané pekárske výrobky, parené výrobky, varené výrobky, pizza korpusy, predpečené pekárske výrobky, zmrazené pekárske polotovary, lístkové a pľundrové cestá, dietetické pekárske výrobky (bezlepkové, DIA, bezlaktózové), extrudované výrobky).
Perspektíva: Aktuálna
3
technologické a ekonomické výpočty, výrobná dokumentácia v pekárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Zásady technologických výpočtov, normovanie surovín a vytvorenie vlastnej normy, prepočty surovín z receptov, výpočet výťažnosti, výpočet vody do kvasov a ciest, výpočet hmotnosti surového rezu cesta, výpočet straty pečením, výpočet kapacity pece, výpočet vlhkosti múky.

Zásady ekonomických výpočtov, výpočet výťažnosti hotových výrobkov, výpočty manipulačných a technologických strát.

Význam výrobnej dokumentácie v pekárskej výrobe. Evidencia v sklade surovín, skladová karta, výrobný príkaz – výdaj surovín do výroby; objednávka, receptúra; denníky evidencie vstupnej, medzioperačnej a výstupnej kontroly; HACCP tlačivá; denníky evidencie vyrobených hotových výrobkov, odovzdávanie výrobkov z výroby do expedície; evidencia hotových a vyskladnených výrobkov v expedícii, dodací list, faktúra; škodový protokol, ostatná evidencia, výpočtová technika, vnútropodnikový systém riadenia výroby a kontroly.
Perspektíva: Aktuálna
3
pekárske suroviny a prísady
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Charakteristika a význam základných surovín pri výrobe pekárskych výrobkov a zásady ich skladovania:

*pšeničná múka ako základná surovina, jej základné zložky ovplyvňujúce kvalitu pekárskych výrobkov (škrob a ostatné cukry, bielkovina, voda, popoloviny, vláknina, vitamíny), rozdelenie pšeničných múk z pohľadu výroby pekárskych výrobkov

*ražná múka ako dôležitá surovina pri výrobe ražných chlebových kvasov, význam ražnej múky pri výrobe chleba

*ostatné druhy špeciálnych múk a ich význam pri výrobe pekárskych výrobkov

*droždie ako biologické kypridlo, etanolové kvasenie

*voda a jej význam v ceste, väznosť múky

*soľ a jej vplyv na technologické procesy

*cukor a iné sladidlá

*vajcia, ich zloženie a druhy

*mlieko, mliečne výrobky a maslo

*tuky používané pri výrobe pekárskych výrobkov (živočíšne, rastlinné), ich význam a vplyv na kvalitu hotových výrobkov

*zlepšujúce pekárske prípravky, ich význam pri výrobe pekárskych výrobkov (väzbové látky, oxidačno-redukčné látky, enzymatické prípravky, emulgátory, povrchovo aktívne látky, suroviny predlžujúce trvanlivosť)

*náplne, ich príprava alebo úprava (marmeláda, lekvár, džem, čerstvé a kompótové ovocie a zelenina, mak, orechy, tvaroh, pudingové náplne, orieškové maslá, čokoládovo orieškové nátierky

*koreniny, semiačka

*ostatné suroviny (napr. slanina, šunka, oškvarky, syr)
Perspektíva: Aktuálna
3
systémy hodnotenia kvality v pekárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Definícia kvality pekárskych výrobkov a jej význam. Metodiky hodnotenia – senzorické (zmyslové) a laboratórne. Postupy kontroly technologického procesu:

*vstupná kontrola surovín

*medzioperačná kontrola výroby pekárskych výrobkov

*výstupná kontrola pekárskych výrobkov

Hodnotenie hmotnosti a povolené odchýlky hmotnosti podľa platnej vyhlášky. Charakteristika chorôb chleba, pečiva a ostatných pekárskych výrobkov.
Perspektíva: Aktuálna
3
hygiena potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Charakteristika hygienického nebezpečenstva z potravín (fyzikálne, chemické a biologické nebezpečenstvá, hlavné skupiny mikroorganizmov, alergie a intolerancie na potraviny).

Hygienické požiadavky pri získavaní, spracovaní a expedícii pekárenských výrobkov:
*definícia rizík zo surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu
*požiadavky na uskladnenie surovín
*kontrola hygieny na úseku výroby pekárskych výrobkov
*hygiena počas spracúvania a skladovania výrobkov
*hygiena skladov a výrobných priestorov
*osobná hygiena
*pravidelná sanitácia, dezinfekcia, dezinsekcia, deratizácia

Spôsoby boja proti nežiaducim mikroorganizmom:
*hygiena a sanitácia
*konzervácia, konzervovanie, priama a nepriama inaktivácia mikroorganizmov
*tepelná úprava (pečenie, varenie, dusenie, parenie)
*dehydratácia výrobkov (sušenie, restovanie)
Perspektíva: Aktuálna
3
metódy stanovovania minimálnej trvanlivosti pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Charakteristika trvanlivosti a prejavov starnutia pekárskych výrobkov. Definícia faktorov ktoré urýchľujú starnutie pekárskych výrobkov (tuchnutie tukov, retrogradácia škrobu, mikrobiologická kontaminácia).

Metodiky hodnotenia – senzorické (zmyslové) a laboratórne. Spôsoby predlžovania trvanlivosti pekárskych výrobkov (chladenie, mrazenie, balenie, prídavky konzervačných látok, stabilizátorov a emulgačných látok).
Perspektíva: Aktuálna
3
základné národné a európske právne predpisy v oblasti pekárskej výroby
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Znalosť vybraných platných a účinných právnych predpisov, ktoré upravujú alebo súvisia s výkonom činností v oblasti pekárskej výroby, predovšetkým základných zásad a požiadaviek potravinového práva, bezpečnosti potravín, hygieny potravín a výroby a umiestňovania pekárskych výrobkov na trh, predovšetkým:

Zákon č. 152/1995 Z. z. o potravinách a vykonávací predpis, ktorým je Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR č. 24/2014 Z. z. o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách,

Zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vykonávací predpis, ktorým je Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení.
Perspektíva: Aktuálna
3
senzorické požiadavky na posudzovanie surovín, potravín, polotovarov a hotových jedál
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Definícia trendov objektivizácie senzorického hodnotenia kvality pekárenských výrobkov používaním inštrumentálnych techník, prístrojov, analyzátorov a zariadení (spektrofotometre, kolorimetre, texturometre, konzistometre, penetrometre, viskozimetre, tenderometre, gelometre) s využitím najnovších poznatkov vedy a výskumu.
Perspektíva: Aktuálna
3
systémy automatizácie procesov v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Základné znalosti súčasného vývoja automatizácie procesov pekárskej výroby s cieľom zvyšovania flexibility a adaptability strojov a zariadení, jednoduchého nastavenia a parametrizácie strojov a zariadení s využitím umelej inteligencie.
Perspektíva: Aktuálna
3
procesy digitalizácie a softverizácie v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Základné znalosti a možnosti využívania procesov a systémov digitalizácie a softverizácie moderných technológií, ktoré významným spôsobom menia pracovné podmienky a charakter práce v pekárenskom priemysle.
Perspektíva: Aktuálna
3
princípy zloženia potravín a nápojov na účely ich reformulácie
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Základné znalosti a možnosti využívania procesov reformulácie potravín s cieľom zníženia množstva negatívnych živín v spracovaných potravinách, ako sú energia, soľ, nasýtené (a trans) tuky a cukor, pri súčasnom zachovaní dobrej textúry, chuti, cenovej dostupnosti a bezpečnosti potravín.
Perspektíva: Aktuálna
3
technológie robotizácie a kolaboratívnych robotov v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Základné znalosti a možnosti využívania technológií a procesov robotizácie priemyselných robotov, ktoré sa nenachádzajú v bezprostrednej blízkosti človeka a z dôvodu bezpečnosti sú zvyčajne oddelené mechanickými zábranami alebo optickými závorami.

Základné znalosti a možnosti využívania technológií a procesov robotizácie kolaboratívnych robotov, ktoré nevyžadujú vyčlenený priestor, ich bezpečnostný systém im umožňuje pracovať ruka v ruke s človekom, čo prináša zvýšené požiadavky na bezpečnosť. V kolaboratívnej (kooperujúcej) robotike roboty preberajú ťažkú monotónnu prácu a ľudia vďaka tomu môžu venovať svoj čas komplikovanejším, viac kvalifikovaným a žiadaným úkonom.
Perspektíva: Aktuálna
3
možnosti využitia netradičných a inovatívnych surovín v pekárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Definícia netradičných a inovatívnych surovín v pekárenstve v dôsledku nárastu celosvetovej populácie s cieľom udržateľnosti zdrojov bielkovín v podobe alternatívnych živočíšnych proteínov, rias a mäsa kultivovaného v laboratóriu. Tieto alternatívy ponúkajú nielen výhody pre životné prostredie, ale taktiež poskytujú nové príležitosti pre vývoj produktov.
Perspektíva: Aktuálna
3
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Základné znalosti predpisov a charakteristika všeobecných zásad prevencie a základných podmienok na zaistenie bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci a na vylúčenie rizík a faktorov podmieňujúcich vznik pracovných úrazov, chorôb z povolania a iných poškodení zdravia z práce.

Základné znalosti predpisov a charakteristika všeobecných zásad prevencie a základných podmienok na zaistenie bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri manipulácii so strojnotechnologickými zariadeniami v potravinárskej prevádzke.

Základné znalosti legislatívy a hygienických predpisov na ochranu verejného zdravia v potravinárstve v súbore komplexného systému opatrení zameraných na zaistenie zdravotnej bezpečnosti potravín od výroby až po spotrebu, spojené s kontrolou kvality a sledovaním zdravotných rizík spojených s konzumáciou potravín.

Základné znalosti požiarnej ochrany v potravinárskom podniku ktoré zohľadňujú špecifickosť technologických procesov, medzi ktoré patrí okrem iného smaženie, sušenie, kvasenie alebo prašnosť prostredia pri skladovaní múky. Tieto procesy vytvárajú vysoké teploty a prítomnosť horľavých látok, ako sú tuky alebo organický prach, navyše zvyšuje riziko požiaru alebo výbuchu.
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe, preprave a skladovaní v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Základné znalosti a charakteristika všeobecných zásad správnej výrobnej praxe, ako aj postup orgánov úradnej kontroly nad ich dodržiavaním s cieľom zabezpečiť optimalizáciu výroby, distribúciu potravín, uspokojovanie výživových potrieb ľudského organizmu a minimalizáciu zdravotných rizík v zmysle Zásad a dokumentácie Správnej výrobnej praxe, Systému HACCP a Špecifickej hygienickej príručky pre pekársku výrobu.
Perspektíva: Aktuálna
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
dodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia nastavených postupov a procesov, dodržiavanie Zásad a dokumentácie Správnej výrobnej praxe, Systému HACCP a Špecifickej hygienickej príručky pre pekársku výrobu, s cieľom zabezpečiť optimalizáciu výroby a distribúciu potravín, uspokojovanie výživových potrieb ľudského organizmu a minimalizáciu zdravotných rizík.
Perspektíva: Aktuálna
3
zavádzanie princípov a postupov reformulácie potravín a nápojov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia aktuálnych poznatkov vedy a výskumu pri zavádzaní reformulovaných potravín na trh.
Perspektíva: Aktuálna
3
senzorické hodnotenie priebehu technologického procesu a kvality hotových výrobkov v pekárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Sledovanie a dodržiavanie jednotlivých pracovných postupov a procesov (napr. miesenie, váženie, kysnutie, pečenie) v rámci medzioperačnej a výstupnej kontroly pomocou senzorických metód, ktoré využívajú základné zmysly ako zrak, čuch, chuť a hmat.
Perspektíva: Aktuálna
3
dodržiavanie právnych predpisov v pekárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Dodržiavanie a aplikácia základných legislatívnych predpisov v oblasti pekárskej výroby s dôrazom na výrobu bezpečných potravín:

- Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 24/2014 Z. z. o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách v znení neskorších predpisov,
- Zásady a dokumentácia Správnej výrobnej praxe,
- Špecifická hygienická príručka pre pekársku výrobu.
Perspektíva: Aktuálna
3
posudzovanie kvality surovín a polotovarov na výrobu pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Príprava priestorov na vhodné skladovanie. Posudzovanie a sledovanie surovín a polotovarov v rámci vstupnej kontroly. Dôraz na oddelené skladovanie a evidenciu alergénnych surovín.
Perspektíva: Aktuálna
3
výpočet výrobnej dávky a vedenie výrobnej dokumentácie
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatnenie a aplikácia technologických výpočtov, normovania surovín a vytvorenia vlastnej normy, prepočtov surovín z receptov, výpočtu výťažnosti, výpočtu množstva vody do kvasov a ciest, výpočtu hmotnosti surového rezu cesta, výpočtu straty pečením, výpočtu kapacity pece, výpočtu vlhkosti múky, výpočtu výťažnosti hotových výrobkov, výpočtu manipulačných a technologických strát.
Aplikácia evidencie vo výrobe a evidencie v sklade surovín: skladová karta, výrobný príkaz, výdaj surovín do výroby, objednávka, receptúra, denníky evidencie vstupnej, medzioperačnej a výstupnej kontroly, denníky evidencie vyrobených hotových výrobkov, odovzdávanie výrobkov z výroby do expedície, evidencia hotových a vyskladnených výrobkov v expedícii, dodací list, faktúra, škodový protokol, ostatná evidencia, výpočtová technika.
Perspektíva: Aktuálna
3
predaj finálnych produktov zákazníkom
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Realizácia predaja pekárskych výrobkov a vybavovanie objednávok priamo v kamenných predajniach s pekárskymi výrobkami, v zariadeniach gastronómie a hotelierstva, alebo prostredníctvom e-shopu, kde je možný predaj rôznych druhov pekárskych výrobkov. Kľúčové kroky pre e-shop s pekárskymi výrobkami: výber e-shopovej platformy, kvalitná prezentácia produktov, doprava, marketing a propagácia (pre úspešný predaj je dôležité zvoliť vhodnú platformu, zabezpečiť spoľahlivý rozvoz a prezentovať svoje výrobky kvalitnými fotografiami a podrobným opisom).
Perspektíva: Aktuálna
3
chladenie, krájanie a balenie výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatnenie znalosti o dôslednom chladení pekárskych výrobkov pred výrobnou operáciou krájania a balenia.
Perspektíva: Aktuálna
3
miesenie, príprava kvasov a ciest, delenie, tvarovanie a plnenie cesta
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatnenie odborných poznatkov a zručností pri príprave pekárskych ciest a kvasov s použitím miesiacich a šľahacích strojov a zariadení, následnom použití deliacich strojov, tvarovacích zariadení a plničiek surových kusov cesta.
Perspektíva: Aktuálna
3
dohotovovanie a zdobenie potravinárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatnenie odborných poznatkov a zručností pri dohotovení a zdobení pekárenských výrobkov pred pečením ručne alebo s použitím špeciálnych nástrojov a zariadení.
Perspektíva: Aktuálna
3
ručná výroba všetkých druhov pekárskych výrobkov podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatnenie odborných poznatkov a aplikácia zručností pri ručnej výrobe pekárskych výrobkov pri dodržaní predpísaných technologických postupov:

*miesenie – ručné navažovanie surovín a príprava cesta podľa stanovenej receptúry a technologického postupu na miesiacich zariadeniach

*delenie – cesto sa vyvažuje ručne, alebo pomocou jednoduchých deliacich strojov na klonky tak, aby cesto bolo minimálne namáhané

*tvarovanie výrobkov (po ručnom navážení a delení cesta na klonky sa tieto tvarujú na požadované tvary. Chlieb sa ručne vyguľuje a vyvaľuje a následne sa ukladá do pripravených ošatiek, ktoré sa odkladajú na pripravené vozíky. Bežné pečivo sa tvaruje na požadované tvary, najčastejšie rožky, žemle, pletenky, veky; tieto výrobky sa môžu posýpať, narezávať, alebo plniť rôznymi vhodnými surovinami a následne sa ukladajú na plechy ktoré sa odkladajú na pripravené vozíky. Jemné pečivo sa ručne tvaruje na rôzne tvary, najčastejšie vianočky, makovky, pletence, mazance; plnené výrobky sa plnia pomocou drezírovacích vrecúšok a dohotovujú sa na požadované tvary, najčastejšie záviny, rôzne typy koláčov, hrebene a pod. a následne sa ukladajú na plechy ktoré sa odkladajú na pripravené vozíky

*kysnutie výrobkov: pred pečením sa cesto necháva nakysnúť, aby sa dosiahla požadovaná štruktúra a objem

*pečenie výrobkov: cesto sa pečie v peci pri určitej teplote a čase a množstve pary
Perspektíva: Aktuálna
3
pečenie pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatnenie odborných poznatkov, aplikácia a kontrola procesov prebiehajúcich pri pečení. Pečenie výrobkov je záverečnou fázou výrobného procesu, ktorý obsahuje:

*správne nastavenie parametrov pečenia (tzv. krivky pečenia - teplota, čas, množstvo pary) na zariadení na pečenie (priebežné pásové pece, boxové pece, etážové pece, konvektomaty)
*sádzanie výrobku do pece na plechoch, alebo priamo na pás, resp. na špeciálne platne
*zaparovanie výrobkov v peci, podľa druhu výrobkov sa upravuje množstvo pary a intenzita zaparovania výrobkov
*prepekanie výrobkov
*vypekanie výrobkov
Perspektíva: Aktuálna
3
kysnutie a úprava výrobkov pred pečením
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatnenie odborných poznatkov a zručností pri kysnutí cesta, pretužovaní cesta, kysnutí hotových výrobkov pred pečením so zreteľom na faktory ovplyvňujúce čas dokysnutia, výsledkom čoho je nadýchaná štruktúra cesta a charakteristická chuť pekárenských výrobkov. Kysnutie zvyčajne prebieha v kysiarni (špeciálna komora na kontrolované kysnutie pekárskych výrobkov), ktorá umožňuje nastaviť optimálnu teplotu a vlhkosť pre daný typ cesta, alebo výrobku.

Uplatnenie odborných poznatkov a zručností pri úprave výrobkov pred pečením (mašľovanie, posýpanie, narezávanie a pod.), môže sa vykonávať pred kysnutím výrobkov v kysiarni, ako aj po vykysnutí výrobkov v kysiarni v závislosti od druhu výrobku a predpísaného technologického postupu. Uplatnenie odborných poznatkov a zručností pri technologickom postupe kysnutia Cool Rising - metóda spomaleného kysnutia cesta pri nízkych teplotách (približne +5°C) v špeciálnom zariadení s riadenou vlhkosťou, teplotou a časom kysnutia.
Perspektíva: Aktuálna
3
finálna tepelná úprava ostatných pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatnenie odborných poznatkov a zručností pri tepelnej úprave ostatných pekárskych výrobkov na špeciálnych zariadeniach na to určených - parenie, smaženie, restovanie, varenie.
Perspektíva: Aktuálna
3
zavádzanie a udržiavanie systémov automatizácie procesov v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia vedomostí uplatnenia automatizácie v pekárenskej výrobe s využitím najnovších poznatkov vedy a výskumu.
Perspektíva: Aktuálna
3
využívanie netradičných a inovatívnych surovín v pekárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia vedomostí uplatnenia výskumu pri realizácii výroby netradičných a inovatívnych surovín ako nový zdroj bielkovín (alternatívne živočíšne proteíny, riasy, mäso kultivované v laboratóriu a pod.) s cieľom obohatenia o nutričné hodnoty.
Perspektíva: Aktuálna
3
hygienicko-sanitačná činnosť v potravinárskej prevádzke, dodržiavanie bezpečnostných predpisov a zásad bezpečnosti potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Dodržiavanie hygienických požiadaviek pri skladovaní a spracovaní surovín, počas výroby a expedícii pekárenských výrobkov činnosťami:

*predchádzanie možnosti vzniku rizík zo surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu
*dodržiavanie zásad správneho skladovania surovín
*vykonávanie kontroly (vstupná, medzioperačná a výstupná) na úseku výroby pekárskych výrobkov
*dodržiavanie zásad hygieny počas spracovania a skladovania výrobkov
*dodržiavanie zásad hygieny pekárskej výroby
*dodržiavanie zásad hygieny skladov a výrobných priestorov
*dodržiavanie osobnej hygieny
*vykonávanie pravidelnej sanitácie, dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie

Dodržiavanie všeobecných zásad prevencie a základných podmienok na zaistenie bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci a na vylúčenie rizík a faktorov podmieňujúcich vznik pracovných úrazov, chorôb z povolania a iných poškodení zdravia z práce.

Dodržiavanie všeobecných zásad prevencie a základných podmienok na zaistenie bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri manipulácii so strojnotechnologickými zariadeniami v potravinárskej prevádzke.

Aplikácia komplexného systému opatrení zameraných na zaistenie zdravotnej bezpečnosti potravín od výroby až po spotrebu v záujme ochrany verejného zdravia. Tento systém zahŕňa legislatívu, hygienické predpisy, kontrolu kvality a sledovanie zdravotných rizík spojených s konzumáciou potravín.

Dodržiavanie zásad požiarnej ochrany v potravinárskom podniku, ktorá zohľadňuje špecifickosť technologických procesov, medzi ktoré patrí okrem iného smaženie, sušenie, kvasenie alebo prašnosť prostredia pri skladovaní múky. Tieto procesy vytvárajú vysoké teploty a prítomnosť horľavých látok, ako sú tuky alebo organický prach, navyše zvyšuje riziko požiaru alebo výbuchu.
Perspektíva: Aktuálna
3
balenie, označovanie, skladovanie a expedícia potravinárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia odborných vedomostí a zručností pri balení, označovaní, skladovaní a expedícii pekárenských výrobkov v podmienkach suchého alebo chladného skladu. Dodržiavanie spôsobov manipulácie s pekárenskými výrobkami podľa druhu po ich finálnom spracovaní a podľa zaužívaných postupov, dôraz na správny výber a použitie obalových materiálov, správne označovanie dátumov spotreby alebo minimálnej trvanlivosti výrobkov s využitím poznatkov o logistike expedičných procesov.
Perspektíva: Aktuálna
3
zmrazovanie a skladovanie mrazených pekárskych polotovarov a výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatnenie odborných vedomostí a zručností pri mrazení pekárskych výrobkov v surovom, predpečenom alebo upečenom stave pomocou špeciálnych zariadení, tzv. šokerov a následnom uskladnení v mraziacich boxoch pri súčasnom dodržaní predpísaných teplôt a času.
Perspektíva: Aktuálna
3
obsluha strojov a zariadení v pekárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatnenie odborných vedomostí a zručností pri práci, obsluhe a čistení strojov a zariadení s ohľadom na dodržiavanie zásad bezpečnosti práce a ochrane zdravia.
Dodržiavanie pravidiel pri práci so strojno-technologickými zariadeniami:
- používanie ochranných prostriedkov, pomôcok a odevov,
- zákaz otvárať bezpečnostné kryty strojov a zariadení ktoré sú v plnom chode,
- zákaz zasahovať do konštrukcie strojov a elektrického vybavenia, čistenie strojov sa vykonáva iba v prípade, ak sú stroje vypnuté a dodržiavajú sa pokyny na čistenie.
Perspektíva: Aktuálna
3
uplatňovanie digitalizácie a softverizácie výrobných procesov v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia vedomostí zavádzania digitalizácie, softverizácie a využívania moderných technológií, ktoré významným spôsobom menia pracovné podmienky v pekárenskom priemysle.
Perspektíva: Aktuálna
3
obsluha jednoduchých klimatizačných, mraziarenských a chladiarenských strojov a zariadení
Príznak: Sektorová(11) ?
Špecifikácia: Uplatnenie odborných vedomostí a zručností pri obsluhe jednoduchých klimatizačných, mraziarenských a chladiarenských strojov a zariadení súčasne s dôslednou kontrolou teplôt podľa predpisov určujúcich podmienky skladovania mrazených a chladených pekárenských výrobkov.
Perspektíva: Aktuálna
3
organizácia a riadenie činnosti pracovníkov zverených úsekov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Zodpovednosť za vedenie pracovného kolektívu, riadenie, plánovanie, organizovanie a kontrola celého výrobného procesu, koordinácia činností a zodpovednosť za správne a efektívne fungovanie. Motivácia a hodnotenie zamestnancov. Zodpovednosť za vedenie žiakov a študentov na praxi alebo na stáži.
Perspektíva: Aktuálna
3
zabezpečenie výroby stanoveného pekárskeho výrobku podľa operatívneho plánu
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia odborných vedomostí a zručností pri zabezpečovaní výroby pekárskych výrobkov podľa operatívneho plánu pomocou výpočtovej techniky a vnútropodnikového systému riadenia a kontroly výroby a kvality.
Perspektíva: Aktuálna
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Remeselná živnosť
1

Pracovné prostriedky

Pracovný odev, obuv a osobné ochranné pracovné pomôcky
Ochrana dolných končatín (obuv, chrániče, podložky)
Ochrana horných končatín (rukavice, rukávy, podložky, chrániče)
Ochrana hlavy (prilby, čiapky, čelenky, sieťky na vlasy, šatky)
Ochrana sluchu (slúchadlá, zátkové chrániče)
Ochrana dýchacích orgánov (rúška, masky, filtre, respirátory)
Ochrana trupu a brucha (vesty, plášte, zástery, pásy)
Ochrana kože (pasty, masti, oleje, mydlá, dezinfekčné pomôcky)
Kancelárske prostriedky
Kancelárske potreby (perá, zošity, bloky a ostatné kancelárske potreby)
Technické prostriedky riadenia prostredia
Vzduchotechnika (klimatizácia, odsávanie pár a chemikálií, generátory dymu)
Chladiace a vykurovacie prostriedky (ohrievače, odvlhčovače...)
Mechanické prostriedky určené na riadenie prístupu k prístrojom a zariadeniam (napr. osobné zámky, skrinky, pracovné klietky)
Ručné nástroje
Mechanické nástroje (skrutkovače, nožnice, škrabky, háčiky, metly, prípravky, prísavky, pomôcky na meranie a kontrolu..)
Stroje a zariadenia
Prepravníky (vozíky, pásy, dopravníky...)
Roboty (robotické ruky, CNC stroje, automatizované stroje...)
Výrobné stroje (na výrobu produktov...)
Telo ako pracovný prostriedok
Ruky ako pracovný prostriedok (manuálna zručnosť a/alebo jemná motorika používaná vo vyššej miere, než je bežné...)
Tlačoviny, textové dokumenty
Normy (technické normy, ISO normy...)
Zákony, vyhlášky, nariadenia

Profil práce

Charakter činností
Montážne práce a obsluha strojov ?
Kvalifikované manuálne a remeselné práce ?

Postup práce
Presne vymedzený postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Bez vedenia ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Nízka zodpovednosť, prípadné straty sú malé alebo ľahko odstrániteľné (nahraditeľné) ?

Inovácie

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.